A fost concediată, iar soţul a divorţat de ea după ce a fost filmată dansând din buric, înregistrarea video devenind virală pe internet. Filmulețul i-a făcut viața un calvar femeii din Egipt.

Aya Yousef a fost demisă, iar partenerul a băgat divorț, după ce a fost filmată, fără permisiunea ei, de un coleg la un eveniment social organizat de locul de muncă pe o barcă pe Nil.

De profesie dascăl, Aya Yousef a fost filmată în timp ce purta vălul islamic şi o rochie cu mâneci lungi, mişcându-se pe ritmurile muzicii alături de colegi bărbaţi în timpul excursiei pe Nil, desfăşurate în timpul zilei.

Cu toate că dansul din buric datează din epoca faraonică, în prezent, În Egipt, nu este acceptat ca femeile să danseze în public.

A vrut să-și pună capăt zilelor

Yousef a fost ulterior concediată de şcoala primară din guvernoratul Dakahlia (nord), unde lucra de mai mulţi ani predând limba arabă. Ea a jurat că nu va mai dansa niciodată şi a mărturisit că a avut gânduri suicidare după cele petrecute.

"Zece minute pe o barcă pe Nil m-au costat întreaga viață", a declarat femeia pentru BBC.

Înregistrarea video a stârnit o revoltă generală în Egipt

Viralul a stârnit o dezbatere naţională în Egipt despre drepturile femeilor şi valorile conservatoare ale ţării. Filmarea a atras un val de indignare în rândul conservatorilor egipteni.

Criticii profesoarei au susţinut că aceasta a acţionat în mod ruşinos.

Apărătorii drepturilor femeilor din Egipt s-au exprimat, de asemenea, în mod ferm în acest caz, insistând că profesoara nu a făcut nimic greşit şi subliniind că aceasta a fost victima unei "vânători de vrăjitoare".

A primit un nou loc de muncă

Directoarea Centrului egiptean pentru drepturile femeii, Nihad Abu Qumsan, i-a oferit profesoarei un loc de muncă în biroul său şi i-a cerut să aducă contractul de la Ministerul Educaţiei pentru a depune o plângere legală împotriva concedierii sale.

Foto shutterstock.com