Mai exact, este al șaselea sport ca popularitate și a devenit și probă olimpică începând cu ediția de la Tokyo, desfășurată în vara lui 2021. În România, nu există date statistice referitoare la numărul de practicanți și nici măcar o federație profesionistă. În schimb, există cinci skateparkuri doar în București și câteva mii de tineri care se dau cu placa în toată țara, atât în timpul liber pentru relaxare, cât și la nivel de profesioniști, cu rezultate remarcabile. Există și un grup pe Facebook, cu peste 5.000 de membri, dar și crew-uri prin mai multe orașe. De ce sunt atrași de skateboarding? Află în rândurile următoare. 

La ce vârstă este recomandat să te apuci de skateboarding

Marele avantaj al skateboardingului este acela că poate fi practicat de oricine, aproape de la orice vârstă. În privința copiilor, există niște recomandări din partea Academiei Americane a Pediatrilor (AAP), potrivit cărora cei mici n-ar trebui să se urce pe placă înainte de vârsta de 5 ani, iar între 6-10 ani este bine să fie supravegheați de un adult. Acest sport nu implică cheltuieli mari. Ai nevoie doar de un skateboard de calitate, o pereche de încălțări care să absoarbă din impactul cu solul și de echipament de protecție (cască, apărători). Apoi, te poți urca pe placă și să începi să înveți mișcările. 

Nu va fi suficientă o singură zi pentru a deprinde toate secretele mersului pe skateboard. Este nevoie de mult antrenament. Partea bună este aceea că poți folosi placa atât pentru a te deplasa prin oraș, cât și pentru a începe o carieră sportivă. Tony Hawk, cel mai cunoscut skateboarder din lume, a început acest sport la 9 ani, iar la 11 ani mergea deja la competiții. Acum are 54 de ani și încă nu și-a încheiat cariera. 

Ce competiții de skateboarding se organizează în România și ce sportivi promițători avem

Skateboardingul a fost recunoscut ca sport oficial în România abia în luna aprilie a acestui an, iar Baia Mare a găzduit deja o competiție internațională. Între 9 și 12 iunie, în orașul din Maramureș s-a desfășurat etapa inaugurală a World Rookie Tour la skateboarding. Patric Iluț a ocupat primul loc la categoria Groms. Puștiul în vârstă de 13 ani, supranumit The Flying Boy, este și liderul la zi al clasamentului mondial World Rookie Tour. Patric Iluț are șanse mari și la o medalie olimpică. Și-a asigurat participarea la Jocurile Olimpice de Tineret de la Maribor din 2023. Este încă un tânăr sportiv ambițios din România care merită urmărit. 

Cel mai bun ambasador al skateboardingului de la noi rămâne însă pentru moment Marius Virgil Constantin, skater profesionist pe ramura freestyle, multiplu câștigător de campionate europene și mondiale de freestyle skateboarding. El are și un canal de YouTube foarte urmărit, unde le arată și începătorilor ce mișcări să încerce pe placă.

Cât se câștigă din skateboarding 

În Statele Unite ale Americii, skaterii profesioniști sunt plătiți cu salarii care pot ajunge și la 200.000 de dolari pe an. La aceste sume, se adaugă premiile din concursuri și sponsorizările. În România, nu este cazul de salarii, deoarece acest sport abia a fost recunoscut oficial. Potențialul este unul ridicat. Un skater cu rezultate la competițiile internaționale va atrage și sponsorii, atât pe cei care produc plăcile, cât și pe cei de încălțăminte, haine și accesorii (ochelari de soare, ceasuri etc.). De asemenea, se pot câștiga sume frumoase și din conturile de social-media, dar și din jocurile video. Prezența în seria Tony Hawk Pro Skater aduce bani buni în conturile skaterilor. 

Și dacă am ajuns la Tony Hawk din nou, mai trebuie să știi că acesta are o avere estimată la 140 de milioane de dolari, propria linie vestimentară, un festival sportiv ce se desfășoară în mai multe orașe din America, dar și o colecție impresionantă de mașini. Cam atât despre skateboarding. Echipează-te adecvat și apucă-te de acest sport!

Sursa foto: Shutterstock