Încă de la înfiinţarea primului cazino, anumiţi jucători au fost tentaţi să încerce să-l păcălească. De cele mai multe ori au fost prinşi şi au mers la puşcărie dar, câţiva dintre ei au reuşit să îşi adjudece adevărate averi prin înşelătorie. Pot trişorii să scape ochilor vigilenţi dintr-un cazino şi pot interveni ilegal asupra jocurilor găzduite de acesta? Sunt doar simple mituri sau într-adevăr aceste lucruri s-au întâmplat şi continuă să se întâmple şi în ziua de astăzi?

Vom dezbate împreună aceste posibilităţi şi vom face referire la câteva exemple care au ţinut prima pagină a tabloidelor de scandal. 

Maimuţa şi sloturile

Sloturile continuă să fie principala atracţie din oferta cazinourilor online şi prin prisma unui număr de rotiri gratuite fara depunere care se acordă des clienților, popularitatea lor este în continuă creștere. Este calea cea mai sigură de a-i fideliza dar şi de a le da o şansă să îşi extindă aria de cunoştinţe în materie de sloturi. 

Tehnologia a avansat extrem de mult în ultimul timp, aşa că orice jucător poate alege acum dintr-un număr impresionant de titluri de păcănele pe cel preferat. Totul este coordonat de un program informatic imposibil de penetrat, deci trişorii nu au nici o şansă în acest mediu.

Dar apariţia păcănelelor în cazinourile de început nu ofereau măsuri atât de sofisticate care să descurajeze trişorii. Aşa se face ca un anume jucător care se numea Tommy Glenn Carmichael decide să inventeze un instrument cu ajutorul căruia să păcălească sloturile.

Instrumentul poartă numele de Laba Maimuţei şi constă în fond într-un fir care era introdus prin fanta frontală a jocului şi acţiona un comutator care golea aparatul de monezi. În acel timp, introduceai o fisă în aparat, trăgeai de o manetă şi aşteptai ca aparatul să cedeze un câştig în fise.

Tehnologia de început a sloturilor a evoluat şi în egală măsură şi Tommy s-a adaptat acesteia. A inventat un alt dispozitiv, de această dată un bec alimentat de la o baterie care păcălea senzorul aparatului şi urmarea era cea cunoscută, în jgheabul aparatului trişorul colecta o mulţime de monede.

La prima vedere pare că nu avea cine ştie ce câştiguri, dar în realitatea trişorul nostru a reuşit să strângă sume impresionante pentru acea vreme. Ziarele de scandal anunţau că făcea pe zi sute şi mii de dolari, deci câştigurile nu erau în nici un caz unele insignifiante.

Dar cum totul are un sfârşit, FBI a intrat pe firul înşelătoriei şi l-a prins în flagrant. Urmarea a fost că a executat 326 zile de puşcărie la care s-au adăugat 3 ani de supraveghere în libertate. Şi în final a fost interzis în toate cazinourile, astfel încât să nu mai fie tentat să mai pună la cale o altă metodă de înşelătorie.

Echipa MIT

Singurul joc care se pretează la număratul cărţilor este cel de blackjack şi exact pe acest lucru s-a concentrat echipa MIT. Aşa cum uşor se deduce din nume, echipa era formată din studenţi eminenţi ai prestigioasei facultăţi americane MIT.

Liderul echipei se numea Bill Caplan, care împreună cu echipa sa a dus numărul cărţilor la un nivel superior. Şi a reuşit să o facă atât de bine încât timp de 2 decenii a rămas neobservat de către cazinouri, în ciuda faptului că le lua o mulţime de bani în mod regulat.

Se cunoaşte că a antrenat cel puţin 100 de jucători de blackjack în această tehnică de numărat a cărţilor, proces care i-a adus în conturi nu mai puţin de 10 milioane de dolari. A reuşit să facă acest lucru datorită intelectului superior dar şi datorită legislaţiei neclare în acest domeniu.

Număratul cărţilor nu este o activitate ilegală, prin urmare nu se face puşcărie pentru aşa ceva. Însă cazinourile pot identifica un asemenea jucător şi tot conform legii au dreptul de a-i interzice accesul la joc, fără alte consecinţe pentru ambele părţi.

Până în anii 2000 această activitate a continuat să facă pagube majore cazinourilor, chiar de milioane de dolari. Totul a luat sfârşit până când acestea au constituit o bază comună de date prin care jucătorii care numără cărţile erau identificaţi şi nu li se permitea accesul în incinta cazinoului.

Visul din Las Vegas

Povestea lui Richard Marcus este una desprinsă parcă din filmele americane pentru că se întâmplă în Las Vegas, unde Marcus trăia pe străzi de o bună bucată de timp. A reuşit cumva însă să îşi găsească un job de dealer într-un cazino din Oraşul Păcatelor, deservind mesele de blackjack şi baccarat.

Pentru Marcus această slujbă l-a pus în postura să cunoască secretele jocurilor de masă şi să găsească slăbiciunea acestora. Aşa se face că nu a apelat la cine ştie ce strategii complicate, ci şi-a folosit doar îndemânarea.

Cum proceda de fapt Marcus? De această dată din postura de jucător, lua loc la o masă e blackjack şi baccarat şi plasa un pariu mic ca valoare. Aştepta apoi să vadă dacă este câştigător şi într-o fracţiune de secundă adăuga câteva fise valoroase fără să fie văzut de către dealer.

Tehnica este cunoscută în lumea trişorilor sub numele de post pariu şi exact asta şi este, vezi că ai câştigat şi transformi un câştig modic în unul consistent. Marcus chiar mărturisea că ajungea să facă la o singură mână dintr-un câştig de 300 de dolari unul de 10000 prin folosirea acestei tehnici, deci era extrem de profitabil.

A reuşit în acest fel în ani de zile să fraudeze cazinourile de o sumă impresionantă care depăşea 5 milioane de dolari. Deşi a fost prins, Marcus nu a executat nici măcar o zi de puşcărie şi i s-a permis să îşi păstreze banii câştigaţi prin această metodă.

Astăzi, datorită experienţei pe care o are, este consultant pe partea de securitate la un cazino renumit din Las Vegas. Nu mai face atât de mulţi bani dar cu siguranţă că este o slujbă legală care îi permite să îşi pună în practică experienţa cumulată în ani şi ani de zile.

Concluzie

Nu există îndoială că tentaţia de a păcăli cazinourilor este şi astăzi de actualitate. Cum tehnologia a evoluat, sunt slabe speranţe pentru un trişor să poată să îşi pună în practică orice schemă de fraudare a acestora.

Scandalurile de mai sus se petreceau acum mulţi ani de zile, când măsurile de securitate nu erau atât de sofisticate. Se impune deci un sfat, nu încerca aşa ceva, joacă cât mai responsabil poţi şi construieşte-ţi o carieră de succes doar cu ajutorul unui joc cinstit!

Licența ONJN nr. 1879/20.10.2016