A trecut o săptămână de când Vladimir Putin a ordonat trupelor militare din Rusia să invadeze Ucraina, iar tot mai mulți ruși sunt împotriva liderului de la Kremlin.

După ce Garry Kasparov și alte personalități din Rusia au creat Comitetul Anti-Război și l-au numit pe Vladimir Putin criminal de război, acum Aleksei Navalnîi, unul dintre cei mai vocali opozanți ai șefului de stat, a lansat un atac dur la adresa lui Putin.

„Rusia vrea să fie o națiune a păcii. Din păcate, puțini oameni ne-ar numi așa acum. Dar măcar să nu devenim o națiune de oameni tăcuți și speriați. De lași care se prefac că nu observă războiul agresiv împotriva Ucrainei, declanșat de țarul nostru, evident nebun. Nu pot, nu vreau și nu voi rămâne tăcut privind cum prostiile pseudo-istorice despre evenimentele de acum 100 de ani au devenit o scuză pentru ca rușii să ucidă ucraineni, iar ucrainenii să ucidă ruși în timp ce se apără. Suntem în al treilea deceniu al secolului XXI și ne uităm la știri despre oameni care ard în tancuri și case bombardate. Ne uităm la televizoarele noastre și vedem amenințări reale de declanșare a unui război nuclear. Fac apel la toată lumea să iasă în stradă și să lupte pentru pace. Vladimir Putin nu este Rusia. Și dacă există ceva în Rusia, în acest moment, de care puteți fi cel mai mândri, sunt acele 6.824 de persoane care au fost reținute pentru că, fără nicio chemare, au ieșit în stradă cu pancarte pe care scria «Nu războiului». Nu mai putem aștepta. Oriunde v-ați afla, în Rusia, Belarus sau în cealaltă parte a planetei, mergeți în piața principală a orașului în fiecare zi lucrătoare de la 19.00 și la ora 14.00 în weekenduri și sărbători. Dacă vă aflați în străinătate, veniți la Ambasada Rusiei. Dacă puteți organiza o demonstrație, puteți să o faceți în weekend. Da, poate că doar câțiva oameni vor ieși în stradă în prima zi. Iar în a doua chiar mai puțini. Dar trebuie, strângând din dinți și depășind frica, să ieșim și să cerem încetarea războiului. Fiecare persoană arestată trebuie să fie înlocuită cu doi nou-veniți. Dacă pentru a opri războiul trebuie să umplem cu noi înșine închisorile și dubele, vom umple închisorile și dubele cu noi înșine. Totul are un preț, iar acum, în primăvara anului 2022, trebuie să plătim acest preț. Nu există nimeni care să o facă pentru noi. Să nu fim doar împotriva războiului. Haideți să luptăm împotriva războiului”, a spus Aleksei Navalnîi pe Twitter.

Opozantul rus l-a atacat pe Vladimir Putin și în momentul în care acesta a dat ordin ca Rusia să invadeze Ucraina: „Vladimir Putin și hoții senili din Consiliul de Securitate și din partidul Rusia Unită sunt inamicii Rusiei și principala amenințare, nu Ucraina și nu Occidentul. Putin ucide și vrea să ucidă și mai mult. Kremlinul vă face și mai săraci. Salvarea Rusiei înseamnă să luptăm pentru înlăturarea lui Putin și a cleptocraților săi de la putere. Dar acum înseamnă și banala «luptă pentru pace»”.