Qin Gang, ambasadorul Chinei în SUA, a negat informațiile potrivit cărora țara lui ar fi știut că Vladimir Putin va ataca Ucraina, afirmând că ar fi prevenit acest lucru, dacă aveau informații despre o invazie iminentă.

Dezvăluirile ambasadorului Chinei în SUA au fost făcute într-un material de opinie din Washington Post, acolo unde Qin Gang a mai spus că în Ucraina locuiau peste 6.000 de chinezi.

„Au existat afirmații că China ar fi avut cunoștințe prealabile despre acțiunea militară a Rusiei și a cerut Rusiei să o amâne până la încheierea Jocurilor Olimpice de iarnă. Zvonurile recente susțin că Rusia caută asistență militară din partea Chinei. Permiteți-mi să spun acest lucru în mod responsabil: Afirmațiile cum că China a știut, a acceptat sau a susținut în mod tacit acest război sunt pură dezinformare. Toate aceste afirmații servesc doar scopului de a transfera vina și de a arunca cu noroi în China. În Ucraina erau peste 6.000 de cetățeni chinezi. China este cel mai mare partener comercial atât al Rusiei, cât și al Ucrainei, dar și cel mai mare importator de petrol și gaze naturale din lume. Conflictul dintre Rusia și Ucraina nu face bine Chinei. Dacă China ar fi știut despre această criză, am fi făcut tot posibilul să o prevenim”, a spus Qin Gang, ambasadorul Chinei în SUA.