Un proiect de lege care stabilește un cadru legal privind posibilitatea încorporării civililor în situații de criză, a fost analizat de către Guvern. Proiectul de lege care vizează starea de criză stârnește deja numeroase controverse.

Conform proiectului, cetăţenii cu obligaţii în îndeplinirea îndatoririlor militare sunt cei care îndeplinesc serviciul militar activ sau serviciul militar în rezervă, cetăţenii încorporabili, recruţii, precum şi cetăţenii români, bărbaţi, cu vârste între 35 şi 63 de ani.

Proiectul conţine şi prevederi referitoare la cetăţenii incorporabili şi rezerviştii care nu au domiciliul în ţară.

”Proiectul este neconstituțional”

Avocatul Toni Neacșu susține că proiectul de lege care vizează starea de criză este neconstituțional deoarece românii care au mai mult de 35 de ani nu mai au îndatoriri militare.

Bărbații cu vârsta peste 35 de ani nu vor îndeplini serviciul militar obligatoriu în România

„În Romania nu se poate institui, nici macar pentru caz de război, îndeplinirea serviciului militar obligatoriu pentru persoanele peste 35 de ani. Art. 55 din Constituție stabilește foarte clar că pot fi obligați la efectuarea serviciul militar, în îndeplinirea îndatoririi de apărare a tarii, doar cetățenii cu vârstă intre 20 și 35 de ani. Civilii care au depășit aceasta vârstă nu pot fi incorporați obligatoriu nici macar în timp de mobilizare sau război.

Singura posibilitate este modificarea chiar a Constituției României. Proiectul de lege numit impropriu al stării de criza, care de fapt modifica toată legislația privind armata și pregătirea populației pentru război, nu vă trece niciodată în forma actuala, cetățenii peste 35 de ani neav\nd îndatoriri militare sub forma incorporării”, a spus avocatul Toni Neacșu, pe pagina să de Facebook.

Ce prevede proiectul de lege

Conform proiectului, situaţia de criză este definită ca fiind „situaţia în care societatea se confruntă cu mari dificultăţi generate de apariţia unuia sau mai multor ncidente pe teritoriul naţional, la nivel regional sau internaţional sau de ameninţări, riscuri şi vulnerabilităţi prin care sunt grav perturbate sau ameninţate condiţiile de viaţă, sănătate şi mediu, proprietatea, stabilitatea politică, economică sau socială, ordinea publică, securitatea şi apărarea naţională, precum şi alte valori constituţionale care impun adoptarea de măsuri specifice prin acţiunea unitară a autorităţilor şi instituţiilor statului român, pentru înlăturarea cauzelor, gestionarea efectelor şi revenirea la starea de normalitate”.

Art. 55 din Constituție - Apărarea ţării

(1) Cetăţenii au dreptul şi obligaţia să apere România.

(2) Condiţiile privind îndeplinirea îndatoririlor militare se stabilesc prin lege organică.

(3) Cetăţenii pot fi încorporaţi de la vârsta de 20 de ani şi până la vârsta de 35 de ani, cu excepţia voluntarilor, în condiţiile legii organice.

Foto MAPN