Mulți militari ruși au ajuns prizonieri în Ucraina, după ce forțele armate și civile au reușit să le dejoace planurile.

Autoritățile ucrainene au dat publicității o mulțime de înregistrări video cu prizonierii, în care aceștia spun că nici nu știau unde sunt trimiși, nici că sunt aruncați, practic, într-un război. Își sună familiile și plâng. Unii s-au predat de bună voie, susțin ucrainenii, alții au fost capturați în urma unor lupte sau strategii, iar mulți au murit refuzând să devină prizonieri.

Informațiile despre militarii ruși din Ucraina sunt tulburătoare. Potrivit mass media care relatează de la fața locului, un soldat care și-a sunat mama pe apel video cu ajutorul celor care l-au luat prizonier, i-a mărturisit acesteia că rușii răniți în luptă ar fi uciși chiar de superiorii lor; ei nu trebuie să cadă prizonieri și nici să se întoarcă acasă, unde ar putea povesti ce s-a întâmplat de fapt. În Rusia, cei care oferă informații de pe frontul din Ucraina sunt acuzați de trădare și condamnați la închisoare.

Printre militarii capturați de ucraineni se numără și ofițeri superiori. Unul dintre aceștia, un maior, a mărturisit cu cât sunt plătiți cei trimiși să „elibereze” teritoriile rusești din Ucraina, termen folosit chiar de Vladimir Putin.

60.000 de ruble! Adică 550 de dolari pe lună. Acesta este prețul pus de Rusia pe viața ofițerilor din armată. Maiorul rus a mărturisit că scopul lui nu este victoria, ci să-și hrănească familia. Și nu înțelege de ce ucrainenii trebuie să fie uciși pentru asta; bărbatul a mai spus că, după ce a fost capturat, nu a avut parte de un tratament violent, ci a fost hrănit și a primit îngrijiri medicale.

„În Ucraina nu veți câștiga nimic, în afară de o porție de plumb în corpurile voastre. Suntem pe pământul nostru și îl vom apăra cu orice preț”, este mesajul transmis de Serviciile de Securitate ucrainene invadatorilor, în descrierea clipului cu maiorul rus, distribuit pe rețelele de sociaizare.