Pe 9 noiembrie, preotul Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni din județul Iași a fost filmat lovind o femeie în curtea lăcașului de cult, de față cu mai mulți enoriași. Două femei au depus deja plângere, acuzând că au fost agresate de preot.

Prima sancțiune primită de preotul Calistrat

Părintele Calistrat Chifan a fost oprit de la slujirea celor sfinte pe durata cercetărilor, după ce a fost filmat în timp ce lovește o femeie. Anunțul a fost făcut, luni, de către purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor. Pe durata în care este oprit de la slujire, preotul nici nu îi mai poate spovedi pe credincioși, iar la Sfânta Liturghie poate participa, dar nu ca preot slujitor. Decizia a fost luată la nivelul Arhiepiscopiei.

„Confirm faptul că Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni a fost oprit de la slujirea celor sfinte pe durata cercetărilor. În luarea unei decizii finale se va lua în calcul și rezultatul plângerii depuse la Poliție de persoana implicată în incident. O astfel de situație produce, desigur, multă durere și întristare; ea devine prilej de sminteală și de judecată. Perioada de post care începe mâine este, pentru toți credincioșii ortodocși, și un timp al pocăinței, al cercetării conștiinței, al mărturisirii păcatelor proprii. Nădăjduim să fie timp cu folos, care să aducă mângâiere celor răniți și pace inimilor tulburate”, a spus preotul Sturzu.

Cum se apără părintele

Părintele Calistrat recunoaște că a împins o enoriașă că s-a enervat: „Vii tu o măciucă isterică nemăritată să faci teatru în faţă la 500 de oameni?”

Într-un interviu pentru „Bună Ziua, Iași”, acesta recunoaște că a avut o altercație cu o femeie în curtea bisericii, spunând că s-a enervat pentru că este vorba de „două fete nemăritate care au deviații de comportament sau puțină isterie”.

Primele declarații ale părintelui Calistrat

„Eu citeam moliftele Sfântului Vasile şi era clar că erau pregătite de isterie. Şi eu le-am explicat cele 4 puncte conform legii pe care ele le încălcau. Că nu au voie să filmeze, că nu au voie să se ia de lume, să jignească persoane sau să agaseze. „Ştii tu, gunoiule, legea?!” Și au scos telefonul să mă filmeze și când să i-l iau cealaltă mi-a pus piedică și m-am dus cu genunchiul în trotuar. M-am ridicat, îmi împins-o pe aia de umăr, i-am luat telefonul și l-am izbit jos, și i-am spus paznicului să le dea afară”, a explicat el.

„Nu sunt agresiv, sunt cel mai paşnic om, dar dacă îți calci atribuțiile, mă scoţi din papuci (...). Aseară s-a depășit limita. Dacă nu-mi punea piedica sora, poate nu depășeam limita.(...) Mai multă lume a avut tangenţe cu ele. Sunt uşor deviate, în rest n-am nimic cu ele, sunt două suflete. Poate unii spun că trebuie să rabzi. Rabzi până la o limită. Dar când faci lucruri premeditate, obraznice, doreşti să spurci imaginea mănăstirii. Vii tu o măciucă isterică nemăritată să faci teatru în faţă la 500 de oameni?”, a mai spus Părintele Calistrat.

Duhovnic vedetă pe rețelele de socializare

În 2020, în timpul pandemiei de coronavirus, părintele Calistrat Chifan a cerut ca toți credincioșii să participe la slujba de Înviere, în ciuda interdicțiilor.  Biserica Ortodoxă s-a delimitat atunci de discursul preotului.

Părintele Calistrat (Constantin) Chifan este absolvent al Facultății de Teologiei Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, promoția 2014. A urmat apoi cursuri de master, absolvite în 2016.Preotul este extrem de popular pe rețelele de socializare, având peste 800.000 de urmăritori.

Foto FACEBOOK