În România există șapte administratori de fonduri de pensii private obligatorii: Aegon Pensii, Allianz Țiriac Pensii Private, BCR Pensii, BRD Pensii, Generali Pensii, Metropolitan Life Pensii și NN Pensii. 

Cei care nu știu la care dintre acestea sunt participanți pot afla în orice moment completând cu numele şi CNP-ul acest formular de pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară: https://data.asfromania.ro/scr/adeziuniFP. 

Începând cu anul 2008, salariații cu vârsta de până la 35 de ani sunt obligați să își aleagă un fond de pensii, în termen de maximum 4 luni de la intrarea în piața muncii. Cei care nu îşi aleg unul din cele 7 fonduri de pensii în acest termen sunt redistribuiţi automat, aleatoriu, la unul din cele 7 fonduri, de către Casa Naţională de Pensii Publice. 

Pentru fiecare dintre cei aproape 8 milioane de români din Pilonul II, un procent de 3,75% din salariul brut (din cota de CAS de 25%) merge în contul personal de pensie privată, unde se acumulează, sunt investiţi şi produc randamente, urmând ca banii sa îi fie plătiti sub formă de pensie suplimentară, la retragerea din activitate. Începand cu 2024, rata contribuţiei aferente Pilonului II va creşte la 4,75%. 

Cum aflu cați bani s-au strâns în Pilonul II? 

Citește continuarea pe www.stirileprotv.ro!