Mircea Lucescu, antrenorul echipei Dinamo Kiev, a făcut dezvăluiri emoționante despre Ucraina și starea jucătorilor. Războiul l-a prins pe Mircea Lucescu în Kiev și a stat, o noapte, sub bombardamentele rușilor. A reușit în cele din urmă să fugă din calea războiului și să treacă granița în România cu mașina.

Antrenorul lui Dinamo Kiev a spus că sportul este cel care trebuie să facă uitată suferinţa provocată de invazia ruşilor. Mircea Lucescu, în vârstă de 76 de ani,susține că marile rivale Dinamo Kiev și Șahtior Donețk ar putea începe să se antreneze împreună la București pentru a-și menține jucătorii în formă pe parcursul războiului din Ucraina.

"Fotbalul nu trebuie să se oprească în vreme de război, deși campionatul este întrerupt și până la play-off-ul pentru Cupa Mondială mai sunt două luni. În orașele asediate de ruși sunt oameni care mor ori suferă pentru că nu mai au nimic: muncă, mâncare, încălzire și electricitate. Fotbalul poate fi pentru ei puntea între iadul pe care îl trăiesc și revenirea la normalitate care sperăm că se va întâmpla cât mai curând".

Donații pentru refugiați

Atât Dinamo Kiev, cât și Șahtior, au programate mai multe meciuri amicale. Fondurile care se vor strânge vor fi donate refugiaților. Acesta este modul prin care Mircea Lucescu poate contribui și îi poate răsplăti pe ucraineni și pe președintele Zelenski.

"Sportul îi ține pe oameni împreună în cele mai întunecate momente și pune în legătură pe cei din afara Ucrainei cu cei din interior care luptă pentru libertate. Noi și Șahtior ne antrenăm și sperăm să jucăm amicale importante. Nimeni nu ne refuză, am și vorbit cu multe cluburi mari", a spus Lucescu.

Mircea Lucescu a avut sprijinul lui Volodimir Zelenski

Fotbaliștii campioanei Ucrainei au reușit să fugă din calea războiului și să se refugieze în România. „Il Luce” a recunoscut că, printre cei care l-au ajutat, a fost chiar și președintele Volodimir Zelenski.

"Transferul la București al jucătorilor lui Dinamo Kiev a fost posibil și grație președintelui Zelensky. El înțelege ce-ar însemna dacă naționala ar merge în Qatar. Șahtior e în Turcia, însă poate în curând noi și ei ne vom antrena împreună, vom fi două echipe care joacă pentru țara lor.

Ucraina vrea să obțină calificarea la Mondiale pe teren, nu printr-o invitație a FIFA. Celălalt obiectiv e de a juca în scopuri umanitare în orașe mari pentru a ajuta la adunarea de fonduri, care să fie donate copiilor ucraineni ce suferă de război”, a spus Mircea Lucescu, pentru Corriere dello Sport.

Mircea Lucescu (76 ani) și-a petrecut 14 ani din cariera de antrenor în Ucraina. Tehnicianul a pregătit-o pe Shakhtar Donetsk 12 sezoane, ca în ultimii doi să schimbe taberele și să devină managerul lui Dynamo Kiev. În cei 14 ani petrecuți în fotbalul din Ucraina, Mircea Lucescu a câștigat 25 de trofee, dar și o cupă intercontinentală, Cupa UEFA în 2009, cu Shakhtar Donetsk.