Incident terifiant la bordul unui Boeing 737-800 al companiei Ethiopian Airlines care opera un zbor pe ruta Khartoum (Sudan) către Addis Abeba (Etiopia)

Avionul a ratat aterizarea după ce ambii piloți au adormit în timpul zborului. Aeronava zbura la peste 11.000 de metri pe pilot automat când a ratat momentul coborârii spre Aeroportul Internațional Addis Abeba, destinația sa finală.

Cei doi piloți extenuați nu s-au trezit pentru a aduce avionul la sol în siguranţă. Controlorul de trafic aerian a încercat să-i contacteze de mai multe ori după ce au depăşit punctul de coborâre în aeroportul din Addis Abeba din Etiopia, însă fără rezultat.

Piloții au fost treziți de o alarmă care se declanșează atunci când avionul a depășit pista și a continuat zborul. Aeronava a început ulterior să coboare și a aterizat în siguranță cu aproximativ 25 de minute mai târziu.

Alex Macheras, analist în domeniul aviației, s-a arătat șocat, într-un mesaj pe Twitter: „Oboseala piloților nu este nimic nou și continuă să reprezinte una dintre cele mai importante amenințări la adresa siguranței aeriene la nivel internațional”.

După întâmplare, echipajul Ethiopian Airlines a fost trimis în concediu în aşteptarea unei anchete.

Nu este singurul incident de acest gen. În luna aprilie, un pilot a fost concediat după ce „a adormit” în timpul unui zbor între New York și Roma. Ancheta a arătat că copilotul dormea ​​în timpul pauzei permise de somn, când căpitanul avionului a adormit la rândul său. Ei se aflau la manșa unui avion Airbus 330 care zbura la 11.000 de metri altitudine deasupra Franței, pe 30 aprilie.

Foto Imago