Ivan Kuliak, un gimnast rus în vârstă de 20 de ani care a luat medalia de bronz la Cupa Mondială de la Doha (Qatar), la paralele, a uimit întreaga planetă când a urcat pe podium cu litera Z (un simbol care se regăsește pe tancurile rusești) inscripționată pe piept. Iar lângă el se afla chiar un ucrainean, Illia Kovtun, care a fost medaliat cu aur!

La doar câteva zile după ce a folosit semnul care între timp a devenit simbolul rușilor care susțin invadarea Ucrainei, Ivan Kuliak și-a explicat gestul, afirmând că a făcut acest lucru deoarece a fost provocat de ucraineni. Și că, dacă ar avea ocazia, ar urca din nou pe podium cu litera Z pe piept!

„E mai multă atenție în jurul meu după acest gest. Încerc să nu dau prea multă importanță. Ideea mi-a venit după am văzut comportamentul ucrainenilor. Au vorbit urât cu noi, comportamentul lor a fost unul inacceptabil. Nu au existat agresiuni la adresa mea, dar, în general, comportamentul lor a făcut ca situația să escaladeze foarte mult. În timpul probelor strigau «Glorie Ucrainei» sau veneau cu steagul Ucrainei pe umeri. Între timp, noi eram considerați sportivi neutri și ne simțeam incomod. A fost frustrant când s-a cerut scoaterea noastră din Cupa Mondială, deși noi nu am greșit cu nimic. Am venit să facem spectacol, dar nu am știut dacă avem voie sau nu în finală. Nu regret. Dacă ar trebui să aleg dacă să ies cu litera «Z» pe piept, aș face-o din nou. Am văzut simbolul la militarii noștri și am căutat să văd ce înseamnă. Am aflat că înseamnă «pentru pace». Nu doresc răul nimănui, ci doar am vrut să arăt care e poziția mea. Ca atlet, voi lupta pentru victorie, dar susțin pacea”, a spus gimnastul rus pentru Russia Today, post de televiziune care este fianțat de Kremlin.

Și mai șocant este că Valentina Rodionenko, șefa delegației Rusiei, a fost de acord cu gestul lui Ivan Kuliak: „A fost inițiativa sa. Băieții noștri sunt patrioți, cred că a procedat corect. De ce mereu ne fac o imagine de agresori, criminali? Ne-am adunat toți din staff-ul de antrenori și am ajuns la concluzia că Rusia a făcut o mare greșeală că timp de opt ani a încercat să-i convingă pe ucraineni, știind ce tâmpenii fac în Donețk și Luhansk. Am tăcut și acum plătim pentru asta. A fost o presiune incredibilă pe noi, mai ales din partea delegației Ucrainei. Nu am știut până în ultimul moment dacă vom concura sau nu, dar hotărârea a venit chiar de sus. Ucrainenii mergeau cu drapelul peste tot, dar nu le spunea nimeni nimic. Era o încălcare a regulilor. A fost provocator”.