MApN recrutează luptători pentru Forţele Speciale ale Armatei. Procesul de recrutare pentru noi luptători a început. Aspiranţii trec, zilele acestea, printr-un foarte dur proces de selecţie la Şcoala Forţelor Speciale de la Vlădeni, lângă Braşov.

Procesul de selecție este însă foarte dur: există o Săptămână a Iadului în care cursanții dorm cel mult patru ore pe noapte și abia au timp să mănânce.

Școala de Aplicație a Forțelor pentru Operații Speciale este locul unde își doresc să ajungă mulți tineri luptători, însă doar cei mai buni sunt acceptați la Cursul de Formare Operator FOS. Pregătirea lor e multidisciplinară. Operatorii Forțelor pentru Operații Speciale sunt specializați ca parașutiști, scafandri, alpiniști și cunosc mai multe limbi străine.

Cum arată o zi din ”Săptămâna Iadului”

Limitele fizice şi psihice împinse la maximum, mărşăluit pe teren accidentat cu greutăţi, simularea contactului direct cu "inamicul", exerciţii inclusiv pe timpul nopţii şi puţine momente de respiro. Acestea sunt elementele care conturează o zi din programul de selecţie a cursanţilor.

Cum se face admiterea

Armata Română are un Comandament al Forțelor Speciale, format din aproximativ 5 batalioane, care însumează câteva mii de oameni. Nu toți sunt luptători ci din structura fac parte și oameni de logistică și de suport. Forțele Speciale Române au avut cele mai complicate misiuni în campania din Afganistan unde au și pierdut șase oameni.

Concursul de admitere se desfășoară la sediul Școlii de instruire a Forțelor pentru Operații Speciale „Burebista” situat în Vlădeni, județul Brașov și constă în susținerea următoarelor probe:

Probe eliminatorii la recrutarea pentru Forțele Speciale ale Armatei:

 • limba engleză
 • înot (25m, stil liber, fără barem )
 • traversare obstacole (urcare pe frânghie 7m, urcare/coborâre obstacol tip scară 7m, urcare/coborâre obstacol tip năvod 7m, verificare claustrofobie prin traversarea unui tunel îngropat cu lungimea de 15m)
 • orientare turistică

Probe cu valoare de examen la recrutarea pentru Forțele Speciale ale Armatei:

 1. verificarea nivelului de antrenament fizic (tracțiuni, flotări, abdomene, alergare 3000 m)
 2. verificarea nivelului de cunoaștere a legislației în domeniul Apărării Naționale
 3. verificarea cunoștințelor de specialitate în domeniul forțelor pentru operații speciale

Important: Tematica, bibliografia și baremele specifice probelor sunt publicate cu 6 luni înaintea admiterii sub forma ”Ghidului candidatului la Cursul de formare  subofițeri în activitate pe filiera indirectă”.

Probele de aptitudini la recrutarea pentru Forțele Speciale ale Armatei

Se desfășoară la sediul uneia dintre unitățile militare din subordinea Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale (Târgu Mureș, Buzău, Bacău sau Constanța), în funcție de zona geografică în care ai domiciliul.

Selecția sau evaluarea aptitudinală se concretizează în examinări specifice și probe care pot indica dacă și în ce măsură un candidat poate face față cerințelor profesiei militare și mediului militar.

Selecția constă în parcurgerea următoarelor probe:

Probe psihologice:    

 • test de aptitudini care evaluează randamentul intelectual;
 • chestionar de personalitate pentru evaluarea posibilităților tale de adaptare la condițiile specifice mediului militar;
 • test situațional care evaluează aptitudinile de lider și capacitatea de a lucra în echipă.

Probe fizice, care constau în:    

 • parcurgerea într-un timp determinat a unui traseu utilitar-aplicativ, care conține 10 elemente pe un circuit de 90 m lungime și care evaluează nivelul de dezvoltare a deprinderilor tale motrice de bază (viteza, îndemânarea, rezistența, forța);
 • probă de rezistență pe distanța de  2000 m.
 • Interviu de evaluare finală.

Fiecare probă în parte are caracter eliminatoriu, candidatul fiind declarat  „Admis” sau „Respins”.

Important: Candidații la Cursul de formare subofițeri în activitate organizat de școala noastră vor efectua, în plus, o evaluare aptitudinală specială (medicală și psihologică), dar numai după ce au fost declarați „Admis” – la toate cele trei probe enumerate mai sus.

Evaluarea aptitudinală specială are loc la Institutul Național de Medicină Aeronautică și Spațială „General doctor aviator Victor Anastasiu”, din București. Examinările durează câteva zile și includ mai multe probe și specialități medicale.

Primul lucru pe care trebuie să-l faci dacă ești interesat de o carieră în rândul Forțelor pentru Operații Speciale este acela de a contacta școala noastră prin telefon (0790.229.919 /  0368.734.224) sau e-mail ([email protected]) pentru a fi luat în evidență și pentru a ți se explica în detaliu pașii de urmat, potrivit mapn.ro

Odată recrutat/recrutată, devii candidat, iar drumul spre cariera militară ți se deschide pas cu pas.

Foto Facebook