O vloggeriţă culinară din China a publicat un videoclip controversat în care poate fi văzută gătind și mâncând un exemplar mare de rechin alb. Poliţia chineză a deschis o anchetă, rechinul alb fiind o specie protejată.

Vloggeriţa cunoscută sub numele de Tizi, s-a filmat în timp ce prepară la grătar și apoi mănâncă din carnea marelui prădător.

Vloggeriță este  investigată de poliție

„Carnea este foarte fragedă”, spune Tizi în videoclipul postat online la jumătatea lunii iulie, în timp mușcă dintr-o bucată mare de carne pregătită la grătar.

În imagini, redistribuite pe scară largă în China, tânăra despachetează peştele cu lungimea de doi metri şi apoi se întinde lângă el pentru a-i scoate în evidenţă dimensiunile mari.

Rechinul este apoi tăiat în două, marinat şi preparat pe grătar, în timp ce capul este gătit în bulion picant, metode clasice de preparare a peştelui în China.

Tizi are peste 7,8 milioane de urmăritori pe Douyin, un canal de streaming chinezesc. Ea și-a atras faima datorită „aspectului ei dulce” și „alegerilor alimentare îndrăznețe”. Vloggerița a distribuit anterior clipuri cu ea mâncând crocodili și struți.

Specie protejată

Rechinul alb se află pe lista de specii „vulnerabile” a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN), imediat sub categoria „pe cale de dispariţie” Populaţiile de rechini la nivel mondial au fost decimate în ultimele decenii, parţial din cauza pescuitului.

În China, rechinii figurează pe lista speciilor protejate. Deţinerea lor este ilegală şi poate fi pedepsită cu închisoare de până la 10 ani. Cazul a provocat îngrijorări legate de o piață neagră pentru consumul de specii protejate

Captură video