Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar a debutat pe 20 noiembrie 2022, cu meciul Qatar - Ecuador, încheiat cu scorul 0-2, după care zilnic s-au jucat mai multe meciuri.

Ce le-a atras însă atenția fanilor nu au fost neapărat rezultatele de pe tabelă sau jocul prestat de echipe, ci numărul foarte mare de minute de prelungiri pe care l-au dictat arbitrii.

Pentru a pune capăt speculațiilor apărute în mediul online, Pierluigi Collina, care este șeful arbitrilor la FIFA, a dezvăluit că o nouă direcție a forului mondial este pusă în aplicare la Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar: timpul efectiv de joc al unui meci de fotbal ar trebui să fie de cel puțin 60 de minute! Asta în condițiile în care timpul regulamentar al unei partide este de 90 de minute, iar o analiză recentă a arătat că doar 52 de minute dintre acestea se joacă fotbal, în rest este timp pierdut.

„Vom calcula foarte atent timpul de prelungire a unei partide și vom încerca să compensăm timpul pierdut din cauza diverselor incidente care se petrec pe teren. Nu vrem să avem doar 42 sau 43 de minute de joc activ într-o repriză. Vom adăuga la finalul fiecărei reprize timpul pierdut la celebrarea golurilor, la înlocuiri, la accidentări și la eliminări de jucători. 7, 8 sau 9 minute de prelungiri sunt de așteptat la un meci fără evenimente deosebite”, a spus Pierluigi Collina.

Potrivit jurnaliștilor de la Gazeta Sporturilor, doar la primele patru meciuri de la Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar s-au acordat, în total, 70 de minute de prelungiri:

Qatar - Ecuador: 12 minute (6 în Repriza 1 + 6 în Repriza 2);
Anglia - Iran: 29 de minute (15 în R1 + 14 în R2);
Senegal - Țările de Jos: 14 minute (3 în R1 + 11 în R2);
SUA - Țara Galilor: 15 minute (4 în R1 + 11 în R2)