În anul 2021, China a adoptat mai multe restricții împotriva criptomonedelor, iar aproape 90.000 de computere pentru minerit s-au mutat în Kazahstan, această țară ajungând pe locul doi mondial, după SUA, în ceea ce privește energia dedicată minării cripto. Mai exact, 18% din totalul global!

Însă, protestele din ultimele zile care au loc în Kazahstan au afectat în mod direct piața criptomonedelor, Bitcoin având cel mai mult de suferit, după ce Kazakhtelecom, cel mai mare furnizor de telecomunicații al țării, a oprit accesul la internet.

„Bănuiesc că unii înțelepți ar spune că, în teorie, ai putea mina fără internet, dar în practică, toate aparatele din Kazahstan s-au oprit din cauza închiderii internetului”, a spus Jaran Mellerud, cercetător la Arcane Research.

Din câte se pare, doar joi Bitcoin a scăzut cu aproximativ 9.000 de dolari, prețul de tranzacție fiind de 37.000 de dolari, față de 46.990 de dolari, cât era miercuri. Asta deoarece puterea de minare la nivel mondial ar fi scăzut doar în primele ore de la pornirea protestelor în Kazahstan cu aproximativ 13,4%, de la un nivel de circa 205.000 petahash pe secundă, la un nivel de 177.330 petahash pe secundă.