De pe 24 februarie 2022, dată la care Vladimir Putin a ordonat trupelor din Rusia să invadeze Ucraina, pagina de Twitter a lui Garry Kasparov s-a umplut de mesaje prin care marele șahist îl atacă pe liderul de la Kremlin.

Stabilit în New York, Garry Kasparov este unul dintre cei mai vocali critici ai regimului lui Vladimir Putin, iar în trecut chiar a scris unele cărți despre ce se întâmplă în Rusia. Acum, marele șahist a fost întrebat de Margaret Hoover, analist politic și strănepoată a lui Herbert Hoover, cel de-al 31-lea președinte SUA, ce i s-ar putea întâmpla dacp s-ar întoarce în Rusia.

„E ceva ipotetic, pentru că nu plănuiesc să mă întorc, cât timp știu că nu aș fi binevenit în Rusia lui Vladimir Putin. Sau poate aș fi binevenit, pentru că ar putea să-mi închidă gura. Văzând ce s-a întâmplat cu Alexei Navalnîi recent sau cu Boris Nemțov, unul dintre marii lideri care au fost împușcați în 2015, în centrul Moscovei, Rusia lui Vladimir Putin este o dictatură absolută, care nu acceptă niciun disident în interiorul granițelor. Cred că rămânând în viață și liber în afara granițelor Rusiei aș putea face mai multe, spunând adevărul despre regimul lui Vladimir Putin”, a fost răspunsul pe care l-a oferit Garry Kasparov.