Anatoliy Tymoshchuk, cel mai selecționat fotbalist din istoria naționalei Ucrainei, ajuns acum la 42 de ani, este pus la zid de conaționalii săi.

Fostul fotbalist, care a evoluat pentru echipe precum Volyn Lutsk, Sahtar Donetsk, Zenit Sankt Petersburg și Bayern Munchen, a fost îndemnat de ucraineni să renunțe la funcția de antrenor secund a echipei Zenit Sankt Petersburg, însă Anatoliy Tymoshchuk s-a opus și a rămas la formația rusă.

Astfel, presa l-a numit pe Anatoliy Tymoshchuk principalul trădător al fotbalului ucrainean după începutul războiului cu Rusia, iar Comisia de Etică și Fair Play din cadrul Federației Ucrainene de Fotbal a decis ca acesta să fie exclus din registrul oficial al fotbaliștilor ucraineni din echipele naționale (toate meciurile de la națională i-au fost șterse), a fost deposedat de toate trofeele câștigate alături de Sahtar Donetsk și a rămas și fără licența PRO primită din partea Centrului de Licențiere din cadrul Federației.

De-a lungul timpului, Anatoliy Tymoshchuk a fost declarat fotbalistul anului în Ucraina (2002, 2006 și 2008), dar și cetățean de onoare al orașului Lutsk (2008). Tot în 2008 a câștigat Cupa Uefa și Supercupa Europei cu Zenit Sankt Petersburg, iar în 2013 a câștigat Liga Campionilor cu Bayern Munchen. Fostul fotbalist este antrenor secund la Zenit încă din 2017, pe vremea când principal era Mircea Lucescu, despre care ucraineanul afirma că este cel mai bun antrenor cu care el a lucrat vreodată.