Ei isi spuneau adesea "afaceristi de succes", dar istoria si-i va aminti ca fiind unii dintre cei mai faimosi, unii dintre ei si violenti, traficanti de droguri.

Iata un top 10 al celor mai faimosi "regi ai drogurilor" din istorie.

10. Khun Sa - "Regele Opiului"

Cunoscut si ca Lordul din Myanmar, Khun Sa a fost unul dintre cei mai mari traficanti de heroina din istorie. Pana sa moara, in 2007, acesta ajunsese sa fie responsabil pentru o treime din heroina distribuita la nivel global.

10 cei mai faimosi

9. Freeway Rick Ross

Ricky Donnell Ross a fost traficant de "crack" in anii '80, Multa lume il considera responsabil pentru crearea unei "pandemii" printre consumatorii de substante stupefiante, fiind cel care a popularizat "crack-ul". Acesta ajunsese sa vanda droguri de 2-3 milioane de euro pe zi.

10 cei mai faimosi

8. Manuel Noriega

Fost militar si chiar conducator al unei junte militare care a preluat puterea in Panama, Noriega a condus tara intre 1983 si 1989. In aceasta perioada, acesta a dezvoltat o relatie cu CIA, devenind informator si spion. In timp ce lucra cu CIA, Noriega conducea, insa, si un cartel de droguri. Acesta a fost condamnat in 1992 si trimis in inchisoare in Miami. A fost extradat in Franta in 2010.

10 cei mai faimosi

7. Carlos Enrique Lehder Rivas

Cunoscut si sub porecla de "Rambo Columbianul", Carlos Lehder a fost unul dintre "parintii" Cartelului Medellin. Acesta a operat in mare parte in zona Bahamas.

10 cei mai faimosi

6. Amado Carillo Fuentes

Cunoscut si ca "Lordul Cerului" datorita flotei sale de avioane folosite la transportul drogurilor, acesta a transportat de patru ori mai multa cocaina in Statele Unite decat oricare alt traficant. A murit in 1997, in timpul unei operatii estetice. Fiind cautat, acesta dorea sa-si schimbe infatisarea.

10 cei mai faimosi

5. Osiel Cardenas Guillen

Guillen a fost un traficant violent de origine mexicana. Acesta si-a ucis mentorul si a preluat puterea cartelului din Golful Mexicului. A inceput un razboi impotriva Politiei Mexicane, dar a fost arestat in 2003.

10 cei mai faimosi

4. Frank Lucas

Frank "Superfly" Lucas a fost cel mai mare traficant si lider al unui grup organizat in Statele Unite ale anilor '60 - '70. Acesta a devenit faimos si pentru faptul ca nu se folosea de intermediari in procesul de contrabanda. Viata sa a fost ecranizata in filmul American Gangster, cu Denzel Washington.

10 cei mai faimosi

3. Griselda Blanco

Cunoscuta si ca "La Madrina" sau "The Godmother", Griselda Blanco a fost una dintre figurile cheie ale Cartelului Medellin, fiind adesea facuta responsabila pentru ascensiunea lui Pablo Escobar, cel care a devenit insa ulterior rivalul ei. A operat in mare parte in Florida, Statele Unite, distribuind cocaina in Miami. Acesta s-ar fi facut responsabila pentru asasinarea a peste 200 de persoane, incluzand femei si copii.

10 cei mai faimosi

2. Joaquin Guzman - "El Chapo"

"Piticul" Guzman si-a inceput ascensiunea in anii '70 lucrand pentru alti traficanti mexicani. Pana la sfarsitul anilo '80, acesta a format insa Cartelul Sinaloa, unul dintre cele mai temute care au existat vreodata. El Chapo se face responsabil pentru o proportie covarsitoare a cocainei distribuite la nivel global, dar a traficat si marijuana ori methamphetamina. A fost arestat si trimis la inchisoare in Mexic, dar a evadat printr-un tunel sapat pe sub pamant. A fost prins pentru a doua oara dupa mai putin de un an si se afla in custodia Politiei Mexicane.

10 cei mai faimosi

1. Pablo Emilio Escobar Gaviria

"Don Pablo" ori "Regele Cocainei", Pablo Escobar a fost cel mai faimos, dar si brutal traficant din istorie. Acesta a facut peste 30 de miliarde de dolari din traficul de droguri, ajugand sa fie responsabil in anii '80 pentru 80% din traficul mondial de cocaina.

"Domnia" lui Escobar a fost una marcata de teroare si violenta. Peste 5.000 de oameni si-au pierdut viata cat timp acesta a fost in "activitate".

Escobar a fost primul narco-terorist, acesta declansand un razboi impotriva Guvernului Columbian, soldat cu asasinarea unor oficiali, inclusiv a ministrului justitiei.

10 cei mai faimosi