Securizarea este cu atât mai justificată dacă lucrezi ca freelancer, de acasă, și deții echipamente scumpe. Iată care sunt modalitățile cele mai simple de a ține hoții la distanță atunci când ești plecat.

1. Instalează-ți un sistem de supraveghere video

Pe piață există o mulțime de opțiuni pentru sisteme de supraveghere video , de la cele analogice la cele tip IP (tehnologie mai nouă, ce poate fi accesată și de la distanță, de pe telefonul mobil).

Cele două sisteme au în principiu aceleași componente, printre care un înregistrator video (DVR sau NVR), un hard disk, camere video, sursă de alimentare, cabluri, mufe etc.

Diferențele între cele două constau în calitatea imaginii sau modul de accesare al imaginilor iar prețurile pot varia de la câteva sute de lei la mii de euro, în funcție de ce-ți dorești de la sistemul tău de supraveghere.

2. Instalează-ți senzori la geamuri și ușă

Există senzorii pentru geamuri sau ușă care te pot alerta când au loc activități nedorite. Aceste sisteme pot face parte dintr-un sistem mai amplu de siguranță pentru casă, dar sunt eficiente datorită acțiunilor cauză și efect. De exemplu, dacă se deschide ușa de la casă după miezul nopții, se declanșează alarma, sau, dacă se deschide ușa cât timp ești plecat, vei primi imediat un mesaj.

3. Instalează senzori de spargere a geamurilor

Aceștia sunt folositori dacă ai o cameră cu multe geamuri, pentru care e costisitor să adaugi la fiecare în parte senzori ca cei menționați mai sus. Un singur dispozitiv cu senzori de spargere a geamurilor poate monitoriza întreaga cameră, reacționând prin semnale sonore la sunetul pe care-l scoate geamul spart.

4. Folosește semne de avertizare

Hoții caută de obicei să atace ținte ușoare și nu sunt greu de speriat cu amenințarea, chiar și vizuală, cu un sistem de alarmă. Chiar dacă nu ai deloc un sistem de siguranță, folosește totuși semne reale de atenționare, pentru că nu se lasă păcăliți atât de ușor.

De asemenea, lipește aceste semne nu doar pe ușă ci și pe geamuri. E posibil să funcționeze și un simplu semn cu „Câine rău” pus pe ușa de la intrare, însă pentru mai multă siguranță lipește stickerele de atenționare sistem alarmă unde crezi că e mai vizibil.

5. Folosește aplicațiile potrivite

Aplicația Camio îți transformă, de exemplu, orice telefon, tabletă, computer etc. într-o cameră video. Așa că poți folosi telefoane mai vechi pe post de camere, în fiecare colț strategic din casă.

6. Închide ușa de la intrare

Aproximativ 30% dintre jafuri nu au avut loc prin intrare forțată, scrie review.com. Închide ușa de la intrare și geamurile pentru a crește siguranța casei tale.

7. Pune-ți vizor la ușă

Deși pare desuet, să ai vizor la ușă te poate salva de multe neplăceri. Prin vizor poți vedea exact cine ți-a făcut o vizită neașteptată și poți alege să nu să deschizi respectivei persoane.

8. Instalează un sistem automat de lumini

Pe timpul nopții, vizorul nu are niciun rost dacă nu vezi cine e în spatele ușii. Instalarea unui sistem de lumini cu senzori de mișcare te va ajuta să verifici persoanele care trec prin fața ușii tale indiferent de ora din zi.

9. Investește într-un sistem smart pentru casă

Printr-un sistem smart pe care-l poți controla chiar și de la depărtare, de pe telefon, poți seta luminile din casă să se aprindă la anumite ore, la fel și televizorul pentru a da impresia tot timpul că cineva e tot timpul acasă.

În plus, cu ajutorul unei sonerii smart conectate printr-o aplicație la telefonul mobil, poți vedea cine stă în fața ușii tale chiar de la distanță. Mai mult, poți răspunde de pe telefon prin intermediul soneriei, ca și cum ai fi în spatele ușii.

10. Downloadează-ți o aplicație de siguranță

Există o mulțime de aplicații pe care le poți downloada pentru a anunța imediat autoritățile sau prietenii dacă ceva nu e în regulă. Unele dintre acestea au chiar buton de panică prin care poți cere ajutor printr-o simplă apăsare cu degetul pe ecran.

În afară de toate aceste măsuri, dacă ai copii e foarte important să-i educi și pe ei să închidă întotdeauna ușa și să nu lase pe nimeni în casă când tu ești plecat.

Sursă foto: Shutterstock