Care este legatura dintre Iron Maiden, Michael Jackson, Nirvana, Prodigy, Sting, muzica simfonica si headbanging? Raspunsul este simplu: 2Cellos, insa explicatia nu este la fel de simplu de argumentat. Pentru ca este greu sa-ti gasesti cuvintele dupa un concert in care croatii Luka Sulic si Stjepan Hauser se dezlantuie pe scena, ca doi rockeri autentici, intr-un concert exploziv si interpreteaza la violoncel coveruri care au facut istorie in muzica rock, pop sau in muzica simfonica.

2 cellos - 8

La fel s-a intamplat pe 8 decembrie la Sala Palatului, plina de tineri sau bunici care au venit cu copiii de gradinita la ceea ce s-a dovedit a fi mai mult decat o interpretare de coveruri, mai mult decat un concert nemaivazut pana acum la noi, mai mult decat o lectie de muzica, predata romanilor de doi tineri entuziasti, energici, aparent timizi, dar talentati si adevarati imblanzitori de violoncel.

2 cellos - 9

De la “Smooth Criminal”-ul lui Michael Jackson si Benedictus (Karl Jenkins) la coverurile dupa “With or without you” al celor de la U2 si “Shape of my heart” al lui Sting si de la “Californication” sau “Human Nature” la coveruri dupa AC/DC (“Thunderstruck”, “Highway to Hell”, “Back in Black”), cei doi violoncelisti croati au demonstrat nu doar ca sunt muzicieni in adevaratul sens al cuvantului, dar rasturnat regulile muzicii clasice si au reusit sa-si tranforme jucariile (cate un violoncel electric Yamaha) in instrumente rock.

2 cellos - 7

Iar asta s-a vazut si mai bine in momentul in care a intrat in scena si tobarul Dusan Kranjc, iar spectacolul clasic s-a imbinat perfect cu ritmul zguduitor al rockului, Sala palatului s-a transformat pe loc in decorul unui show unic in care barierele dintre genurile musicale au devenit inexistente, barocul si simfonicul s-au imbinat perfect cu metalul, iar cuvantul de ordine a fost frenezia.

2 cellos - 10

A fost o seara magica in care Luka Sulic si Stjepan Hauser au reinventat parca violoncelul, transformandu-l pe rand in bass sau chitara electrica, dupa cum s-a vazut si la biss, “The Trooper Ouverture”, cand toata sala era in picioare, muta de admiratie si extaz. Si cine mai avea nevoie de cuvinte cand cei doi croati (care au cucerit din prima clipa publicul roman) s-au metamorfozat pentru mai bine de o ora jumate in doi virtuosi rockeri “oameni-orchestra”.