Mirosul poate inspira eleganță, putere, rafinament, mister, calm sau dinamism. Și depinde de cum alegi parfumul. Este ca o carte de vizită care te recomandă. Așa că e bine să nu îl cumperi la întâmplare, ci să ții cont de următoarele trei lucruri esențiale:

Notele de parfum 

La fel ca în muzică, mai multe note creează un acord. Mirosul complet al parfumului (acordul) este dat de trei note care lucrează sinergic: de vârf, de mijloc, de bază. Ca să înțelegi diferența între ele, poți face următorul exercițiu. Data viitoare când testezi un parfum bărbătesc, observă care este prima reacție pe care o ai. Te simți atras? Ți se pare interesant sau zici: „pfoa, ce oribil”?

Prima impresie este dată de nota de vârf. Adică aromele cele mai puternice, dar care, datorită structurii lor moleculare foarte ușoare, se estompează cel mai repede (în aproximativ 20 de minute). După ce notele de vârf se evaporă, următoarele arome sesizate sunt cele din nota de mijloc, considerată a fi și „inima parfumului”. 

De obicei este discretă, plăcută și bine conturată de tonuri florale (lavandă, iasomie), arome lemnoase, fructe sau mirodenii. Aceasta persistă câteva ore. Mirosul care rămâne și opt ore pe pielea ta este dat de nota de bază. Rolul ei este să ofere impresie de durată, fiind ca un final al parfumului și elementul decisiv care ar trebui să te convingă să faci alegerea. 

Concentrația

Ok, ai ales notele cele mai potrivite preferinței tale, urmează să ții cont de concentrație, elementul care face diferența între parfum, apă de parfum, apă de toaletă și apă de colonie. Regula este simplă: cu cât concentrația este mai mare, cu atât persistența mirosului este de durată, dar și prețul mai consistent. 

Apă de colonie - Eau de Cologne -  conține 7% esență pură dizolvată în alcool de 60 de grade sau 70 de grade, de aceea rezistența parfumului este mică și durează doar două-trei ore. Ideal este să îl folosești vara sau pe zonele corpului care produc mai multă căldură pentru că se fixează mai bine: mâini, piept, gât, în spatele urechilor. Denumirea acestei categorii vine de la orașul german Cologne sau Köln în care s-a născut creatorul apei de colonie, Giovanni Maria Farina.

Apă de toaletă - Eau de Toilette - are o concentrație de esență aromatică de 10%. Este puțin mai rezistentă decât apa de colonie și se folosește prin pulverizare. Conține nota de vârf a unui parfum, și, la fel ca apa de colonie, este bine să fie folosită vara.

Apă de parfum - Eau de Parfum - ajunge la o concentrație de uleiuri de 15-20%, așa că mirosul este mult mai intens și mai persistent. Rezistă în medie patru-cinci ore, iar prețul ei este mai mic decât prețul parfumului. Este ideal să folosești produsul seara sau la ocazii speciale.  

Parfum - are cea mai mare concentrație de uleiuri și esențe pure, 25% și durează în medie șase-opt ore. Parfumul este atât de dorit și cunoscut pentru că îmbracă toate cele trei note: de vârf, mijloc, bază și le armonizează într-un mod atrăgător.

Regulile de testare

Dacă îți place parfumul pe care îl folosește un amic de-al tău, nu te aștepta să miroasă la fel de interesant și pe tine. Nu fi „vrăjit” de efectul atrăgător, ci testează-l înainte de a-l cumpăra, ca să vezi cum se armonizează cu tine. Același parfum miroase diferit de la persoană la alta și asta datorită pH-ului și a gradului de hidratarea al pielii. 

Atunci când mergi să testezi produsul, nu folosi înainte alte parfumuri sau cosmetice care pot influența mirosul. Aplică-l într-o zonă a corpului (de exemplu, încheietura mâinii) care îți permite să observi cum se modifică și estompează parfumul în funcție de timp. Vezi cum ți se pare la o oră după ce l-ai folosit, la două ore și dacă rezistă mai mult de patru-cinci ore. 

În plus, fii atent și la alte detalii. Atunci când creează parfumurile, producătorii au deja în minte tipologia de bărbat căruia i se va adresa (bărbatul sportiv, elegant, introvertit, misterios ș.a.). Ca să îți dai seama ce arhetip e menit să fie inspirat de acel parfum, este suficient să studiezi detaliile, elementele de design ale produsului, culorile folosite, conturul, forma sticlei și, cel mai importat, ingredientele din compoziția parfumului. 

Sper că informațiile îți sunt de folos și le vei pune în aplicare curând. Multă inspirație să alegi parfumul care te definește 100%!

Sursă foto: Shutterstock