Această libertate vine însă și cu un set de responsabilități pe care este bine să știi cum să le gestionezi încă de dinainte de a trăi pe cont propriu. Nu numai că îți va fi de ajutor să știi să te descurci într-o situație neprevăzută, dar s-ar putea să îți fie mai ușor să îți planifici inclusiv banii lună de lună și să eviți să ajungi într-un impas. Iată care sunt cele mai importante lucruri pe care ar trebui să le știi înainte de a locui singur:

Cum să îți gătești singur

Dacă ești deja adeptul unui stil de viață sănătos, probabil că te descurci în bucătărie și ai învățat să îți prepari câteva dintre mâncărurile tale preferate, precum și mici gustări care să îți dea energie între mese. Însă dacă ai obiceiul de a mânca mai degrabă fast-food sau preferi să îți comanzi mâncare acasă, acest lucru te poate costa scump, la propriu. Este întotdeauna mai ieftin să îți gătești acasă și, de multe ori, mai sănătos. În plus, nu e nevoie să înveți rețete complicate. Îți poți prepara friptura preferată la un grill de bucătărie, în doar câteva minute, fără ulei, astfel încât să mănânci mai sănătos și cu bani mai puțini. 

Cum să economisești bani cu facturile

Indiferent că ai închiriat sau că ai cumpărat un apartament, costurile cu facturile lunare îți pot da bugetul peste cap, mai ales dacă nu știi cum să faci economii la acest capitol. În primul rând, ar trebui să te asiguri că trimiți lună de lună indexul de la contorul de energie electrică, așa încât să plătești nici mai mult, nici mai puțin decât ce consumi efectiv. 

În al doilea rând, învață să fii economic cu apa: nu o lăsa pornită atunci când nu ai neapărată nevoie de ea și cheamă un instalator care să verifice periodic instalația sanitară, pentru a te asigura că nu există scurgeri pe coloană și că nu riști să îți inunzi vecinii. Dacă ai o centrală termică, nu seta termostatul la cea mai înaltă temperatură. Acest obicei nu numai că îți încarcă inutil facturile, dar nici nu face ca locuința să se încălzească mai rapid. 

Cum să menții curățenia

Curățenia este un alt aspect important de luat în calcul atunci când locuiești singur, mai ales dacă majoritatea timpului ți-l petreci la job, iar în weekend ai prefera să te relaxezi, în loc să dai cu aspiratorul și cu mopul. Cel mai bine este să îți faci un program de curățenie și să încerci pe cât posibil să îl respecți, așa încât să nu se acumuleze niciodată prea mult praf sau murdărie prin casă. Spală farfuriile imediat cum ai terminat de mâncat: îți va fi mult mai ușor să le cureți dacă resturile de mâncare nu s-au întărit. De asemenea, strânge și aruncă ambalajele imediat, și nu le lăsa să se adune prin casă, curăță imediat dacă ai vărsat ceva pe jos și vei vedea că o curățenie generală se va menține mai mult timp, dacă nu sari peste curățenia zilnică de întreținere.

Cum să îți speli hainele

Mașinile de spălat moderne au făcut curățarea hainelor mai simplă ca oricând, însă chiar și așa, există câteva reguli pe care este bine să le știi înainte de a-ți pune cămășile preferate în cuvă. Nu amesteca niciodată hainele de culori diferite atunci când speli, mai ales dacă nu îți dorești ca toate cămășile tale albe să se coloreze în roz, doar pentru că ai amestecat o șosetă roșie printre ele. 

De asemenea, poate fi de mare ajutor să te familiarizezi cu programele mașinii tale de spălat, astfel încât să știi care este cel potrivit pentru a-ți spăla încălțările sport, pe care îl poți folosi pentru spălarea prosoapelor și a lenjeriei și care funcționează cel mai bine pentru hainele tale de zi cu zi. În plus, ține cont că majoritatea costumelor elegante trebuie curățate uscat, așa că nu te grăbi să le pui în mașina de spălat. În schimb, caută o curățătorie în apropiere și lasă-le pe mâna specialiștilor. 

Sursa foto: Burst from Pexels