Cu balonul peste Luxor

Experienţa începe pe malul vestic al Nilului, lângă oraşul Luxor. O călătorie pe calea aerului la 300 de metri altitudine, unde numai vântul va decide dacă se vor vedea Coloşii lui Memnon - cele două statui din piatră ale faraonului Amenhotep al III-lea - şi templul Medinet Habu, necropola faraonică din Valea Regilor sau templul reginei-faraon Hatshepsut.

Croazieră de lux pe apele Nilului

Nu există călătorie în Egipt care să nu includă o croazieră pe Nil. Pe lângă 'dahabeya', vas cu pânze cu care se deplasau regii şi aristocraţii în secolul al XIX-lea, sau alte ambarcaţiuni, mai convenţionale, turiştii cu gusturi rafinate pot parcurge cei peste 200 de kilometri dintre Aswan şi Luxor cu un vas de lux ca Farah. Are cearşafuri artizanale din bumbac egiptean, mobilă din lemn, telescop, saună.

Experienţă spirituală pe Muntele Sinai

De acum aproape 1.500 de ani, mănăstirea-fortăreaţă Sfânta Ecaterina, situată la câţiva kilometri distanţă de staţiunea balneară Sharm el-Sheikh de la Marea Roşie, străjuieşte căile de acces către Muntele Sinai. Potrivit tradiţiei biblice, pe acest munte, numit Jebel Musa, i-au fost date lui Moise Tablele Legii cu cele Zece Porunci.

O impresionantă scară tăiată în piatră conduce, de la mănăstire, care adăposteşte călugări ortodocşi, până la cel mai înalt vârf al acestui peisaj deşertic. Numeroase grupuri de turişti creştini urcă pentru a se ruga.

Scufundări în Marea Roşie

Apele Mării Roşii ascund recife cu peste 400 de tipuri de coral, ambarcaţiuni scufundate, grote şi o faună marină atât de abundentă şi variată încât scufundarea în aceste ape oferă senzaţia pătrunderii într-o lume fabuloasă, plină de viaţă şi culoare. Nu este de mirare că a devenit un loc sacru pentru scafandrii de pe întreaga planetă.

Pentru cei care doresc să trăiască această experienţă, cel mai bine ar fi să se instaleze în vreun hotel din Hurghada sau Sharm el-Sheikh, pentru a face excursii, a se bucura de plajă şi, în trecere, a face scufundări. Sau, pentru pasionaţi, să rezerve un loc pe un vas de croazieră care în fiecare zi navighează către o zonă de scufundări diferită.

Cu cortul printre dunele deşertului

Egiptul oferă posibilitatea de a petrece o noapte în linişte, sub cerul înstelat, lângă dunele Deşertului de Vest, după experienţa de a fi martor al surprinzătoarelor culori ce se etalează la apusul soarelui. Turiştii au ocazia de a conduce ATV-uri printre dune, de a participa la safari, de a se deplasa cu cămila şi chiar de a face surf pe dunele Al Kataniah din apropiere de Cairo.

AGERPRES