Acest lucru este valabil și atunci când întâlnim o persoană nouă. Deși se spune să nu judecăm o carte după copertă, creierul nostru acționează instinctiv și dă verdictul înainte ca noi să apucăm măcar să realizăm, ca atunci când vedem cuvinte și le citim automat.

Iată care sunt câteva dintre lucrurile importante care ne fac să judecăm spontan o persoană chiar înainte să o cunoaștem.

1. Îmbrăcămintea

Hainele pot avea un impact puternic la prima întâlnire, mai ales dacă descriu prin natura lor un anumit grup de persoane.

Dacă ești îmbrăcat în costum, cel mai probabil vei inspira mai multă autoritate persoanei care te vede pentru prima oară, decât dacă ai purta un tricou și o pereche de jeans. Acesta poate fi doar răspunsul creierului la o imagine asociată din start cu ideea de profesionalism, pentru că cel mai des vezi oameni la costum în medii de business sau medii academice, cu alte cuvinte în medii oficiale.

Înainte de a te îmbrăca pentru o primă întâlnire e bine să te gândești la ce semnale vrei să transmiți. De asemenea, trebuie să decizi dacă îți dorești să faci parte din grupul pe care urmează să-l întâlnești sau să te diferențiezi și să te remarci prin ceva.

Poți alege întotdeauna varianta safe: o ținută uniformă, așa cum purta omul de afaceri Steve Jobs care avea peste 100 de bluze „turtleneck” asortate întotdeauna la o pereche de blugi.

2. Parfumul

Fiecare om are un PH diferit și un miros specific al pielii care se îmbină de obicei cu parfumul pe care-l poartă. Rezultatul final este astfel unic pentru fiecare persoană în parte, prin urmare chiar dacă porți același parfum cu altcineva din cameră, felul în care se va simți pe pielea ta este unic.

Studii psihologice arătă că aromele ne influențează starea de spirit și ne face să asociem diverse arome cu experiențe trăite. Prin urmare, un om poate fi atras de tine chiar de la prima întâlnire, fără să realizeze de ce, doar pentru că parfumul tău îi amintește de aftershave-ul tatălui său sau de săpunul folosit în gospodărie de bunica.

Nu purta însă prea mult parfum. Acesta ar trebui să fie un mod subtil de a atrage atenția și admirația celor de lângă tine. Dacă ești consecvent cu aroma pe care o porți, acesta poate deveni amprenta ta personală și în mintea celor din jur va fi mereu asociată cu tine.

3. Zâmbetul

Conform studiilor, o dantură sănătoasă semnalează un material genetic bun, așadar e posibil ca cineva să să îndrăgostească de tine la prima vedere numai după zâmbetul tău.

Între motivele pentru care dinții se îngălbenesc se află produsele consumate de zi cu zi, cum ar fi cafeaua, țigările, o dietă alimentară nesănătoasă, însă și factorii genetici pot fi în egală măsură responsabili pentru starea danturii fiecăruia dintre noi. O igienă orală corespunzătoare, care implică folosirea aței dentare, un periaj potrivit sau vizitele regulate la stomatolog pot reduce însă efectele factorilor de mai sus, indiferent de cauză.

4. Atitudinea

Atitudinea pe care o afișezi la primul contact cu o persoană poate stabili pe loc cum vă poziționați unul față de celălalt. Dacă stai gârbovit și eviți contactul vizual, e posibil ca persoana din fața ta să se simtă automat superior. O atitudine relaxată îți va oferi cu siguranță un avantaj.

Același lucru este valabil și la prima strângere de mână. O strângere fermă de mână va însemna că ești un partener de conversație sau de business demn de luat în considerare, în timp ce o strângere slabă de mână te poziționează de la început pe o treaptă inferioară.

5. Felul de a vorbi

Dacă vocea nu este ceva ce poți controla, dicția ta, felul în care rostești cuvintele depind doar de educație. O dicție corectă poate fi un mod de a atrage oamenii sau dimpotrivă, de a-i face să nu-ți acorde foarte multă importanță.
De preferat ar fi ca la orice primă întâlnire să încerci pe cât posibil să nu te bâlbâi, să rostești cuvintele până la capăt și să nu vorbești mai mult decât trebuie.
Se spune de obicei că prima impresie se schimbă mai greu, însă uneori nu e nevoie decât de puțin timp petrecut cu cineva pentru a schimba radical această primă părere. Cu toate astea, urmarea recomandărilor de mai sus va crește cu siguranță șansele de a face o impresie pozitivă sau de a te integra într-un grup încă de la început.

Sursă foto: Shutterstock