Te poți tăia, zgâria sau irita, iar pielea ta va avea avea mult de suferit. O mare parte din bărbați nu acordă prea multă atenție acestui proces, lucru care deschide ușa greșelilor și accidentelor.

Acest lucru poate fi însă evitat. În timp, oricine poate deveni un expert al bărbieritului. E bine să știi că nu doar tehnica e importantă, ci și produsele pe care le folosești. Vei avea nevoie de un aparat de ras pe care să-l folosești cu ușurință, la fel cum vei avea nevoie de un aftershave potrivit pentru tenul tău. În timp, vei putea să-ți dai seama ce funcționează cel mai bine pentru tine. Iar dacă respecți aceste 5 reguli, atunci lucrurile vor merge ca pe roate, de fiecare dată:

1. Pregătirea tenului

Înainte de a începe să te bărbierești, trebuie să pregătești pielea feței. Niciodată nu ar trebui să sari peste această etapă. Dacă nu uzi tenul înainte de a începe să te bărbierești, riști să te tai foarte des și să te iriți. Ideal ar fi să faci un duș înainte de a te bărbieri, însă dacă nu ai timp pentru asta e suficient să te speli pe față cu puțin săpun și apă caldă. Conform The Learned Gentleman, în acest fel vei înlătura excesul de grăsime și piele moartă de pe pielea feței, iar apa caldă îți va deschide porii și va înmuia firele de păr, făcându-le mai ușor de tăiat.

2. Aplicarea spumei

Mulți bărbați obișnuiesc să aplice spuma direct pe tenul uscat, fără să-și ude tenul înainte. Însă asta este o greșeală, pentru că spuma nu va mai funcționa la fel de bine și tăieturile și iritațiile nu se vor lăsa așteptate. În schimb, pe un ten umed, spuma va acționa ca o zonă de tampon între lama de ras și pielea ta, făcând bărbieritul mai simplu și mai lin.

După ce te-ai spălat bine pe față, trebuie să acoperi bine cu spumă zonele pe care le vei bărbieri. Ideal ar fi să eviți spuma care vine într-un tub. Pentru a scoate conținutul afară, acestea folosesc aerosoli, care pot fi nesănătoși pentru pielea ta. În schimb, ar trebui să folosești o pastă de bărbierit pe care o poți freca cu un pămătuf până se devine spumă. Folosește apoi mișcări circulare pentru a aplica spuma cu ajutorul pămătufului.

3. Pregătirea aparatului de ras

Asigură-te că folosești o lama ascuțită de fiecare dată când te bărbierești. Nu contează dacă folosești un aparat de ras de ultimă generație sau unul de unică folosință; însă fără o lamă ascuțită nu te poți bărbieri uniform, riști să te tai și să te iriți. Dacă te bărbierești în fiecare zi, atunci ar trebui să schimbi aparatul la fiecare trei-patru zile. De asemenea, înainte să începi, ar trebui să ții aparatul sub apă fierbinte, pentru a lubrifia lamele aparatului și a curăța firele de păr blocate între ele.

4. Bărbieritul propriu-zis

Când începi să te bărbierești, asigură-te că tragi mereu lama în direcția de creștere a firelor de păr și nu împotriva acesteia. Astfel, întregul proces va merge mult mai lin și vei evita multe tăieturi, în special dacă nu ești experimentat. Folosește mișcări line și ușoare atunci când te bărbierești și evită să apeși cu aparatul pe piele sau să insiști prea mult pe o anumită zonă, ca să nu te iriți. De asemenea, va trebui să cureți aparatul de păr și spumă sub un jet de apă după fiecare mișcare. Altfel, lamele aparatului nu vor mai tăia bine.

5. Etapa finală

Fiecare bărbierit înlătură până la două straturi de piele de pe fața noastră, așa că e important să folosești aftershave la final, de fiecare dată. După ce ai terminat, clătește-te pe față cu puțină apă pentru a îndepărta și ultimele urme de spumă. Apoi, toarnă puțin aftershave în mână și freacă-ți palmele împreună. Aplică aftershave-ul uniform pe suprafața pielii și ești gata.

Sursă foto: Shutterstock