Este vorba despre aparate, sisteme de iluminat sau pentru confort termic (care încălzesc sau răcoresc casa), dispozitive electronice de supraveghere și siguranță care, toate, pot fi controlate de la distanță prin diferite aplicații instalate pe smartphone, sunt conectate la internet și, uneori, între ele.

Beneficiile sunt evidente. Toate aceste sisteme inteligente utile pentru casă sunt concepute pentru a aduce un plus de bunăstare și economii, pentru că sunt gândite pentru a eficientiza consumul de energie electrică și combustibili, dar și pentru a îmbunătăți siguranța casei. Ne-au atras atenția câteva din aceste sisteme inteligente.

Becuri inteligente

Este impresionant ce pot face. Una din principalele reguli în scenografie spune că simpla variație a intensității sau schimbarea poziției unei surse de lumină poate schimba complet atmosfera dintr-o încăpere. În plus, lumina în culoarea potrivită, cu intensitatea adecvată, poate relaxa sau îți poate crește tonusul, nivelul de concentrare și îți poate îmbunătăți dispoziția. Acesta este scopul becurilor inteligente și al sistemelor de iluminat wireless. În primul rând, variantele de culori, nuanțe și intensități pe care le pot emite becurile si sistemele inteligente de iluminat sunt practic infinite. Există cele mai diferite opțiuni, atât pentru interior, cât și pentru exterior. Pot funcționa fără cablu, pot fi programate pentru a lumina diferit la anumite momente din zi sau noapte, sunt activate de mișcare, pot fi aprinse de la distanță sau conform unui plan prestabilit (când pleci în vacanță, de exemplu). Toată instalația de iluminat inteligentă poate fi controlată prin aplicațiile Alexa sau Google Assistant ori alte sisteme integrate de acest tip și, în mod cert, îți vor schimba viața și casa în bine.

Asistent virtual

Ideea asistentului virtual este una SF devenită realitate și este inspirată din Starship Enterprise din filmul Star Trek. Este vorba despre vocea computerului de bord, care știa tot și putea face aproape orice. Există azi Alexa, Siri, Google Assistant, Cortana, Bixby. Toate sunt controlate prin comandă vocală. Ce pot face? Aproape tot ce vrei. Pot să controleze o casă inteligentă, de la a aprinde lumina, televizorul, sistemele de încălzire, cuptorul și așa mai departe, până la a reda muzică și a răspunde la întrebări. Un asistent virtual te ajută să te menții organizat, informat, conectat și te distrează. Ține minte programările la medic, ora stabilită pentru întâlniri, modificările din programul zilnic, îți amintește zilele de naștere ale cunoscuților, te anunță cu privire la starea meteo si actualizează lista de cumpărături. În plus, îți conferă siguranță. Știe să apeleze serviciile de urgență. Legat la alte aparate și sisteme din casă, te poate aștepta cu cada plină cu apă și cu mâncarea caldă în cuptor.

Hub-urile Smart Home

Un hub inteligent nu este același lucru ca un asistent virtual. Un astfel de dispozitiv automatizează activitatea unor sisteme la rândul lor inteligente, pe care acesta le poate controla. Poți începe cu aerul condiționat și centrala termică, pe care le comandă să pornească sau să se oprească, conform unor „indicații” pe care le primește. Și poate face asta cu toate celelalte dispozitive inteligente, de la iluminatul casei, la ora la care pornește filtrul de cafea. Un hub inteligent reprezintă o alternativă pentru cei cărora ideea unui asistent virtual nu le surâde. Există mai multe astfel de sisteme, au producători diferiți și performanțe specifice. 

Detectoare de gaze și fum

Aceste sisteme inteligente cresc siguranța și securitatea din casă. Semnalează locul scurgerii de gaz sau o sursă de fum, după caz, trimit o alarmă pe telefon și pot lua măsuri imediate. Opresc alimentarea cu gaze sau energie electrică, pot apela serviciile de urgență și trimit exact informații despre situația pe care o sesizează. Mai mult, pot transmite imagini despre ce se întâmplă folosind eventualele camere de luat vederi din casă sau pot face înregistrări video dacă sunt programate să facă asta. Imaginile sunt salvate în Cloud.

Robotul-aspirator

Roboții care mențin curățenia în casă sunt un ajutor și, pentru unii, deja o necesitate. Pot fi programați să curețe podelele și covoarele sau pot face asta comandate de un asistent virtual sau de un hub Smart Home. Se încarcă singure și nu trebuie golite de gunoi după fiecare utilizare. Robotul învață care sunt zonele murdare și topografia casei. Există sisteme care pot curăța scurgeri lipicioase, grăsimea din bucătărie sau zone umede în baie. Pot funcționa și în baza unor comenzi vocale.

Oricare din aceste sisteme aduc un plus de confort în casă și cresc siguranța spațiului de locuit. Sistemele inteligente au capacitatea de a „învăța”, se adaptează la nevoile și rutina celor din casă. Nu în ultimul rând, trebuie adăugat că devin din ce în ce mai accesibile, iar tot mai multe aparate electrocasnice și echipamente destinate pentru uz casnic sunt fabricate cu accesorii care să le permită integrarea într-o casă inteligentă.

Sursa foto: shutterstock.com