Împreună cu istoria locurilor și a vestigiilor celor două civilizații, Turcia este o destinație turistică preferată de milioane de turiști și datorită peisajelor captivante, arhitecturii moscheelor, castelelor și altor clădiri istorice, serviciilor „all inclusive” din stațiunile de pe malurile celor 4 mări (Neagră, Marmara, Egee și Mediterană) care o înconjoară, infrastructurii dezvoltate, dar și a regimului de vize. În ceea ce îi privește pe cetăţenii români care călătoresc în Turcia în scop turistic sau de afaceri, nu este nevoie de viză de intrare pe teritoriul acestui stat, cu condiția ca perioada de şedere să nu depășească 90 zile într-un interval de 6 luni de la data ieşirii din Turcia.

O altă caracteristică a Turciei este așezarea ei geografică pe două continente: Asia și Europa. Pe malurile strâmtorii care desparte cele două continente, Bosfor, este așezată metropola Istanbul, singura metropolă din lume care se întinde pe două continente și prima metropolă la nivel european în ceea ce privește aglomerarea umană. În același timp, datorită istoriei sale de peste 2.700 de ani, metropola Istanbul, urmașă a vechii capitale a Imperiului Bizantin, Constantinopol, este, alături de Atena și Roma, înscrisă pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Cea mai mare parte a vechiului centru istoric și comercial al Istanbulului se află în partea europeană, în timp ce în partea asiatică locuiește o treime din totalul locuitorilor metropolei. Datorită acestei istorii și a spațiilor comerciale, Istanbul are numeroase atracții turistice care merită vizitate cel puțin odată în viață.

Catedrala Sfânta Sofia și alte biserici ortodoxe 

Istanbulul păstrează multe dintre vestigiile Imperiului Bizantin, dintre care cea mai importantă este catedrala imperială „Sfânta Sofia“, care a fost considerată în vechime drept cea de-a opta minune a lumii, datorită geniului arhitectural, de aceea, este o destinație turistică de faimă mondială. Din anul 1453, după cucerirea Constantinopolului de către otomani, „Sfânta Sofia” a fost transformată în moschee, însă, întrucât această biserică este revendicată și de creștini, „Sfânta Sofia” a fost transformată din anul 1935 în muzeul Ayasofya. „Sfânta Sofia” este una dintre puținele lăcașuri de cult care păstrează, alături de simboluri religioase islamice, mozaicuri bizantine, a căror frumusețe te va fascina. 

 

Alături de „Sfânta Sofia”, se mai găsesc și alte biserici celebre pentru istoria creștinismului, precum biserica „Maicii Domnului” din Vlaherne – Blachernae, important loc de pelerinaj pentru creștini, ori biserica „Chora”, numită de turci „Kariye Geami” (Biserica din Câmp), care impresionează prin numeroasele mozaicuri, poate mai frumoase decât cele de la „Sfânta Sofia”.

Moscheea Albastră

Un alt renumit edificiu istoric este Moscheea „Sultanahmet” sau „Moscheea Albastră”, cum este recunoscută pe plan internațional. Această denumire vine de la gresia de culoare albastră folosită în interiorul moscheei, dar faima acestei moschei se datorează stilului arhitectural, care îmbină elemente bizantine de la „Sfânta Sofia” și elemente specifice tradiției islamice. Această moschee, devenită cea mai semnificativă clădire simbol a Istanbului, a fost ridicată între anii 1606 și 1616,  cuprinzând mai bine de 20.000 de plăci ceramice în 50 de modele florale diferite, precum și peste 260 de vitralii. Moscheea Albastră este singura moschee cu șase minarete, cele obișnuite având patru sau 2 minarete.

Palatul Topkapi

Această locație este una pe care nu o vei uita prea curând. Reședință vreme de patru secole pentru sultanii Imperiului otoman, Palatul Topkapi este o clădire cu o opulență impresionantă, 17 săli muzeale imense, precum cel al obiectelor fabricate din sticlă, trezoreriei, ceasurilor, caftanelor brodate cu fire de aur și argint, relicve sau cel al armelor și armureriei, în care se află și sabia lui Ștefan cel Mare. Într-una din curțile interioare ale palatului se afla și biserica „Sfânta Irina”, singurul locaș creștin care nu a fost transformat într-o moschee. Situat pe malul Bosforului, Palatul Topkapi oferă o priveliște impresionantă asupra strâmtorii, fapt pentru care întregul complex al palatului primește anual aproape trei milioane de vizitatori.

Palatul Dolmabahce

Palatul Dolmabahce este un alt punct care merită vizitat, mai ales că vei avea ocazia de vedea 285 de camere, fără a pune la socoteală băile, holurile și alte anexe, în care se întâlnesc bogăția decorativă orientală și rafinamentul occidental. Acest palat a fost folosit de ultimii șase sultani ai Imperiului otoman. Cea mai luxoasă sală a palatului este Muayede, cu o cupolă înaltă de 36 metri, de care este susținut al doilea candelabru de cristal ca mărime din lume și cu greutate de 4 tone. Ca și la Palatul Topkapi, vei putea admira de pe terasa palatului o minunată panoramă a orașului și a Bosforului.

Marele Bazar

După atâtea muzee de vizitat, Marele Bazar este negreșit  o altă locație pe care nu trebuie să o ratezi. În acest bazar sunt peste 3000 de magazine, în care vei putea cumpăra condimente, fructe uscate, delicii specifice gastronomiei turcești, bijuterii, articole vestimentare etc. 

Insulele Principilor – Prens Adalari

Dacă vrei să scapi de agitația urbană, poți lua feribotul spre Insulele Principilor, un arhipelag de 9 insule din Marea Marmara. Plimbarea pe apele Bosforului spre aceste insule este mai puțin costisitoare decât o croazieră pe Bosfor și își oferă posibilitatea de a vedea priveliști minunate. Pe insule, vei putea închiria o bicicletă, poți înota sau plimba pe falezele insulelor cu trăsura cu cai sau pe străzile dintre vilele luxoase din lemn, deoarece accesul mașinilor este interzis. Seara poți lua masa la unul dintre restaurantele de pe faleză.

Acvariul Turkuzoo

Este unul dintre cele mai frumoase acvarii din lume și cel mai mare din Europa, care găzduiește o lume subacvatică foarte bogată, peste 10.000 de vietăți, într-un spațiu de 8000 mp. Acvariul cuprinde și un tunel de 80 de metri din sticlă care îți va oferi o experiență greu de uitat.

Destinațiile amintite sunt o mică parte din atracțiile turistice pe care le poți afla în metropola Istanbul, întrucât multe alte atracții le vei afla aventurându-te pe străzile Istanbulului. Dacă vrei să îți planifici o călătorie în Istanbul, e nevoie să îți faci un early booking în Turcia prin Dertour.ro, deoarece orașul Istanbul cunoaște un aflux foarte mare de turiști de-a lungul întregului an. 

Sursă FOTO