1. "Furnicile care sunt mai puternice decat lovitura unui glonte"
Tribul Satere-Mawe, asezat in padurile amazoniene (Brazilia), isi initiaza baietii printr-un ritual ce pare la prima vedere inofensiv. Tinerii trebuie sa-si introduca o mana intr-o manusa plina cu furnici Paraponera, numite si "furnicile glont". Pentru ca va intrebati probabil de ce au fost supranumite asa, va spunem ca o singura intepatura este comparabila cu o impuscatura de glont, atat de intensa fiind durerea... Dupa ce acestia trec de acest ritual sunt considerati "barbati adevarati"

2. Obiceiurile funerare ale tribului Toraja
Toraja reprezinta un grup de indigeni din Sulawesi, Indonezia. Numele a fost stabilit de catre colonistii olandezi care au intreprins numeroase calatorii aici prin 1909.

Cel mai frumos ritual Toraja este cel funerar. Cand cineva moare, trupul este infasurat in mai multe straturi de haine si pastrat sub locuinta. Oamenii de aici considera moartea o etapa mai lunga si nu brusca. Sufletul incepe o calatorie prin Puya, taramul sufletelor. Trupul poate fi pastrat si cateva luni, asta pentru ca ceremonia este deosebit de scumpa si familia trebuie sa stranga bani pentru a o realiza. Ritualul se intinde pe mai multe zile si presupune baraci construite, coruri, mese imbelsugate, poezii si dansuri specifice. Trupul lasat fara suflet este apoi pus intr-un cosciug care poate fi plasat intr-o groapa sapata in piatra, intr-o pestera sau atarnat pe un versant. Toraja sapa in roci si plaseaza acolo un tau tau, care reprezinta figura celui plecat, sculptata in lemn. Tau tau priveste mereu catre restul familiei

3. Sicriele suspendate de pe insula Luzon
Pe insula Luzon (Filipine) exista o regiune numita Sagada, ce prezinta ritualuri de inmormantare iesite din comun. Aici, localnicii nu isi ingroapa mortii, ci ii suspenda pe pantele abrupte ale versantilor, punand sicriele pe suporturi metalice infipte in roca. Privelistea este macabra si nu e singulara in lume, dar cu siguranta e cea mai reprezentativa. Ritualul se mai pastreaza in China, acolo unde poporul Bo recurge la un procedeu asemanator. Si in Indonezia, tribul Toraja isi suspenda sicriele, dar isi si ingroapa mortii in pesteri.

4. Tribul Yanomamo
Prin padurile luxuriante aflate de o parte si de alta ale Amazonului exista un trib de amerindieni atat de izolat de lumea moderna incat si-a pastrat de-a lungul timpului aproape in intregime obiceiurile ancestrale. Indigenii Yanomamo au devenit astfel si cel mai studiat popor de catre antropologii moderni.

Unul din ritualurile lor care trezeste fiori in trupurile noastre este facut dupa moartea unui membru. Absolut nimic din el nu are voie sa mai existe, asa ca Yanomamo incinereaza cadavrele, le zdrobeste oasele ramase si le amesteca apoi cu restul cenusii. Mixtura este mancata de catre toate rudele celui disparut, iar vasele in care cenusa a stat sunt distruse. Yanomamo cred ca moartea este abatuta asupra lor de samani din alte triburi, asa ca dupa aceste ritualuri incep de regula batalii sangeroase.

5. Secta Aghoris
Secta Aghoris a fascinat lumea intreaga si a ingrozit-o in acelasi timp. Aghoris il venereaza pe Shiva, crezand ca nimic nu este rau sau tabu. Consuma alcool, droguri si practica ori de cate ori au ocazia canibalismul.

6. Tribul Ainu din estul Rusiei
Ainu este un grup de indigeni ce locuieste in Japonia si estul Rusiei, estimat a cuprinde aproximativ 200.000 de membri. Acest popor venereaza natura si ridica ursul pe un suport mistic, considerandu-l un zeu printre oameni. Ainu recurge adesea la ritualul numit Iyomante, care presupune vanarea unei ursoaice direct din barlog. Indigenii beau sangele animalului si ii consuma carnea cruda, binecuvantandu-se prin eliberarea sufletului catre inaltimi si primirea lichidului vital, considerat sfant. Craniul ursului este infipt intr-un par si infasurat cu blana, in jurul acestui totem savarsindu-se dansuri speciale pana cand un nou urs este vanat.

Aborigenii Ainu nu au avut o viata usoara din pricina habitatului lor natural. Japonezii i-au fortat in 1899 sa le adopte cultura, numele si sa nu mai recurga la sacrilegii animalice. Abia in 2008 le-a fost recunoscuta independenta, cu toate ritualurile lor animiste.

7. Masaii
Tribul Masai (Kenya si Tanzania) a fost promovat prin multe documentare gratie obiceiului de a intinde loburile urechii. Dincolo de aceste practici stravechi, africanii Masai au un ritual iesit din comun (cel putin pentru noi). Ei ii scuipa pe noii veniti! La fel procedeaza si cand un copil este nascut, ferindu-l astfel de rele. De asemenea, copii sunt oficial recunoscuti numai dupa ce trec de varsta de trei luni.

Cand un Masai (corect si Maasai) moare, el este ingropat numai daca este important in trib, pentru ca inhumarea este considerata nociva pentru sol. In rest, trupurile sunt lasate pe pamant pentru a fi consumate de catre hiene.

Un alt ritual controversat este clitorectomia, practicata de catre un barbat cu experienta care nu face parte din Masai. Fetele sunt astfel pregatite sa devina femei, capatand un nou rol in trib. Dupa ceremonie, ele poarta haine negre si au un semn distinct pe fata.

 sursa: fiicurios.ro