1. Setează-ți o parolă

Acesta este primul sfat de care trebuie să ții cont când vine vorba de securizarea telefonului tău. Ai grijă ca parola să nu fie ceva ușor de ghicit, cum ar fi ziua ta de naștere și, de asemenea, fii atent ca nimeni să nu se uite peste umărul tău atunci când tastezi parola telefonului.

Cel mai bine ar fi să folosești ca parolă amprenta digitală, valabilă acum la majoritatea telefoanelor de ultimă generație de pe piață. Nu uita nici să-ți setezi telefonul să șteargă toate datele dacă parola e introdusă greșit de mai multe ori.

2. Folosește un antivirus

La fel de importantă precum parola, deși nu foarte multă lume pare să știe acest lucru, este și curățarea telefonului de viruși.

Orice telefon modern are nevoie de un antivirus bun împotriva numeroaselor surse de infectare existente - de la simpla transmitere a unor fotografii către un alt telefon, până la programe instalate de utilizator, pentru care nu au fost citite cu atenție termenii și condițiile.

La fel ca și pe computer, uneori virușii circulă pe rețelele de socializare sub forma unor clipuri transmise în mesageria instant, care afectează utilizatorul atunci când acesta dă click pe ele.

Dacă nu folosești un antivirus, fie el plătit sau gratuit, telefonul tău este vulnerabil și riști toate neplăcerile provocate de infectarea cu un virus, printre care ștergerea datelor, incapacitatea de a mai putea suna sau a mai putea fi sunat etc.

3. Folosește funcția „remote wipe”

În caz că îți este furat telefonul, cu ajutorul funcției remote wipe, disponibilă pe majoritatea dispozitivelor moderne, îți poți șterge de la distanță toate datele din telefon, acestea rămânând în continuare accesibile doar pentru tine într-un fișier ales.

Să instalezi remote wipe e la fel de ușor ca și cum ai instala iCloud pe iPhone sau Google Sync pe Android.

4. Nu ignora alertele de update

Activează-ți update-urile de soft imediat ce primești alertă pe telefon, în loc să amâni pentru mai târziu, cum se întâmplă de obicei. Aceste update-uri au de cele mai multe ori soluții de securizare împotriva diverșilor viruși, scrie tccrocks.com.

5. Anulează funcția de conectare automată la WiFi

Conectează-te doar la rețelele de încredere pentru că datele trimise prin orice conexiune asupra căreia nu ai control pot fi compromise. Dacă ai nevoie să accesezi neapărat WiFi într-o rețea necunoscută, folosește Virtual Private Network (VPN) și optează întotdeauna pentru conexiuni ce folosesc pagini HTTP.

6. Folosește doar aplicații de încredere

Nu folosi aplicații pe care nu le-ai downloadat chiar tu de pe App store. Aplicațiile oficiale sunt de obicei verificate de viruși, deși nici acelea nu sunt 100% sigure, în schimb alte aplicații din surse străine e foarte posibil să conțină viruși care îți pot șterge datele sau pot permite accesul persoanelor străine în telefonul tău.

7. Nu deschide linkuri necunoscute

Același sfat este valabil pentru toate dispozitivele de pe care-ți poți accesa mailul: nu da click pe link-uri despre care nu știi nimic, indiferent dacă cel care trimite este un prieten care-ți spune că are nevoie urgent de ajutor sau poliția. Aceasta este o modalitate des întâlnită de virusare a dispozitivelor.

8. Setează-ți afișarea unor numere de telefon pe ecranul blocat

Atât pe Iphone cât și pe Android, poți seta pe ecran numere de urgență chiar și atunci când ecranul este blocat. în caz că îți pierzi telefonul, cel care-l găsește poate suna la unul din aceste numere și nu va fi tentat să umble în fișierele personale.

Astăzi telefoanele au devenit un fel de extensie a oamenilor, adunând amintiri, poze, informații importante etc. Prin urmare, securizarea telefonului, la fel ca securizarea computerului sau a cardurilor bancare este importantă pentru păstrarea intimității fiecăruia dintre noi. Ia fără întârziere toate măsurile necesare pentru siguranța datelor de pe telefonul tău!

Sursă foto: Shutterstock