1. Lasi treaba aparuta in ultimul moment pe seama celorlalti? Intotdeauna vor aparea proiecte pe ultima suta de metri a unei zile la birou. Daca tu alegi mereu sa le ignori si sa le lasi pe seama celorlalti sau daca esti unul dintre manageri care nu a atribuit inca proiectele, atunci iti vei atrage reprosurile colegilor, scrie Business Insider.

2. Iti place sa vorbesti despre nimicuri chiar daca alti colegi sunt ocupati pana peste cap? E greu sa-ti asumi o asemenea caracterizare, asa ca realizeaza cat vorbesti in medie intr-o conversatie normala in comparatie cu ceilalti interlocutori. Si trebuie sa intelegi ca doar pentru ca tu ai timp de vorbit, asta nu inseamna ca si ceilalti pot face acest lucru. Fii atent, poate colegii tai incearca sa se sustraga conversatiei.

3. Esti mereu intr-o pozitie foarte defensiva? Daca te infurii la cea mai mica aluzie ca munca ta nu este perfecta, atunci colegii vor ajunge sa evite sa-ti mai spuna cu ce ai gresit pentru a nu se confrunta cu tine. Ca rezultat, vei vedea ca o sa gasesti problemele mult prea tarziu pentru ca nu ai primit sfaturi potrivite.

4. Te plangi de comportamentul oamenilor pe la spatele lor in loc sa vorbesti direct cu ei? Daca ai descoperit vreodata ca un coleg se plange de comportamentul tau fara sa-ti spuna tie nimic, stii cat de frustranta este aceasta situatie. Daca vorbesti cu cineva direct, nu numai ca le dai o sansa sa-ti raspunda, dar s-ar putea sa afli informatii noi pentru a vedea lucrurile intr-o alta lumina.

5. Esti negativist? Daca urasti lucrurile noi, sugestiile altor oameni si pe tipul de la capatul culoarului, s-ar putea sa fii morocanosul biroului. Morocanosii cred ca isi demonstreaza valoarea prin a arata greselile altora, dar daca gasesti cate ceva negativ in fiecare sugestie, iti vei pierde credibilitatea si intr-un final oamenii nu vor mai apela la sugestiile tale.

6. Iti aduci viata personala la birou? Daca vorbesti mereu la telefon in apropierea tuturor (mai ales daca in conversatii sunt implicate tipete, injuraturi sau plansete), daca impartasesti detalii despre cearta pe care ai avut-o cu partenerul noaptea trecuta sau te plangi de ciuperca pe care o ai la degetul piciorului, ai putea sa-i faci pe oameni sa nu se simta confortabil. Limitele profesionale sunt diferite de cele sociale, asa ca pastreaza o anumita discretie.

7. Intrerupi conversatiile altor oameni? Daca raspunzi la intrebari care erau adresate altor oameni si daca nu crezi ca nu exista o conversatie privata la munca, s-ar putea ca tu sa fii cel care intrerupe mereu pe cineva la birou. Poate e dificil sa rezisti impulsului de a nu intrerupe pe cineva odata ce a devenit o practica obisnuita, dar incearca sa-ti astepti randul si nu interveni intr-o conversatie privata.

8. Iti face altcineva treaba? Daca ai colegi care muncesc din greu in timp ce tu te joci online sau iti planuiesti nunta, s-ar putea ca ceilalti sa te considere lenesul biroului. Aceasta atitudine nu numai ca iti va indeparta colegii pe termen scurt, dar iti va ruina si reputatia si posibilitatile de promovare pe termen lung.