Artifiicile au fost inventate intamplator odata cu descoperirea prafului de pusca.

 

descoperiri

 

Data exacte nu exista in aceasta privinta, insa se cunoaste ca printre primii care au folosit acesta „inventie magica” au fost chinezii, care isi distrau stapanii bogati cu ajutorul lor.

Primele artificii erau produse dintr-o mixtura de nitrat de potasiu, sulfura si mangal care era introdusa intr-un bat de bambus.

 

 

Cauciuc

 

 

Cauciucul a fost produs pentru prima oara din arborele de cauciuc, insa nu avea proprietati chiar multumitoare pentru nevoile omului.

Produsul ingheta la frig si devenea lipicios la caldura, descompunandu-se. Mult mai tarziu, Charles Goodyear avea sa descopere vulcanizarea absolut intamplator.

Dupa ani de chinuri plini de incercari, Goodyear era pe cale sa renunte.

Din greseala, a scapat peste o plita incinsa sulfura si putina pulbere de cauciuc. Dupa ce amestecul s-a topit Charles l-a luat din curiozitate si a vazut ca este mult mai elastic, mai rezistent.

 

chips

 

In 1853, bucatarul George Crum lucra in restaurantul Moon Lake House din New York, cand un client a refuzat cartofii prajiti pe motiv ca nu erau suficient de crocanti.

Suparat si obosit, Crum a luat un cartof si l-a taiat in felii foarte subtiri, pe care le-a aruncat apoi in ulei incins. I-a dus clientului un bol intreg, multumindu-l si impresionandu-l in acelasi timp. George Crum, inarmat cu o inventie proprie, si-a deschis ulterior un restaurant care oferea gratuit chipsuri de cartofi pe masa. Succesul a fost urias.

 

Coca Cola

 

Coca Cola a fost inventata de catre John Pemberton, un farmacist din SUA care in perioada prohibitiei a renuntat la o bautura foarte populara, un amestec de vin rosu si extract de cola. Farmacistul a eliminat vinul si a adaugat un sirop dulce in completarea extractului de cola.

Mai tarziu a acidulat aceasta compozitie, adaugand dioxid de carbon.

Reteta a fost pastrata in secret pana cand a fost cumparata de un afacerist pentru doar 2300 de dolari, transformand totul intr-una dintre cele mai mari afaceri ale secolului. In prezent Coca Cola este cea mai cunoscuta bautura racoritoare din lume, fiind prezenta in 95 din statele de pe Glob.

Inginerul Percy Lebaron Spencer lucra intr-un laborator de cercetare la un magnetron. La scurt timp dupa ce a pus in functiune piesa a observat ca batonul de ciocolata aflat langa acesta a inceput sa se topeasca, la fel si untul.

 

cuptor cu microunde

 

Surprins de fenomen a inceput sa cerceteze si astfel a relizat ca poate controla aceste „unde misterioase”. A incorporat piesa intr-o cutie si astfel a luat nastere primul cuptor cu microunde.

 

Otelul inoxidabil

 

Otelul inoxidabil a aparut tot printr-o intamplare. In 1908 Harry Brearley a scapat din greseala in cuva unde producea otel pentru tevile de pusca, o cantitate de crom.

Fiind pus in fata faptului implinit, barbatul a inceput sa modeleze noul continut pentru a observa ce se intampla. Rezultatul avea sa schimbe o lume intreaga.

 

penicilina

 

Probabil cea mai buna descoperire absolut intamplatoare, cu aplicabilitate uriasa in medicina, a fost penicilina. In 1928, Sir Alexander Fleming facea studii pe placi de culturi, dupa ce infectiile cu stafilococ puneau mari probleme omenirii.

Lasand una dintre placi afara, Fleming a gasit-o mai tarziu plina de mucegai si pur si simplu a ignorat-o pentru o vreme. Din pura curiozitate, a analizat respectiva placa si a observat ca nu se mai dezvoltau colonii de stafilococ imprejurul fungului.

In 1968, Spencer Silver lucra in cercetare pentru compania americana 3M la un adeziv nu foarte puternic.

 

post-it

 

Inspirat de bunul sau prieten Arthur Fry care isi pierdea mai tot timpul semnele de carte, Spencer aplica pe o bucata de hartie adezivul produs de el si observa imediat potentialul inventiei sale. Asa a inceput productia de masa a ceea ce cunoastem atazi sub numele de „post-it-uri”.

 

Superglue

 

Superglue-ul a aparut in 1942 cand doctorul Harry Coover cauta o solutie pentru a produce vizoare ce urmau sa fie puse pe armele portabile.

Printr-un experiment intamplator, Coover a observat cum doua obiecte s-au lipit atunci cand au intrat in contact cu un polimer in conditii de umezeala. Substanta nu avea nevoie de caldura sau presiune, lipind partile imediat.