Prestigiosul ghid britanic "Jim Murray's Whisky Bible" ("Biblia whisky-ului lui Jim Murray", n.r.) a desemnat, în premieră, un whisky produs în Japonia drept cel mai bun din lume.

http://www.whiskybible.com/

Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013 a fost descris ca fiind "consistent, sec, dar rotund ca o minge de biliard" de ghidul britanic, ce publică recenzii şi note privind toate fabricile de whisky din lume.

Locurile al doilea şi al treilea au revenit unor mărci americane de whisky, William Larue Weller şi Sazerac Rye 18 Year Old.

Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013

Nicio marcă de scotch (whisky produs la o distilerie scoţiană, n.r.) nu a fost inclusă în top.

Prima distilerie japoneză a fost fondată în regiunea Kyoto în anii 1920, cu ajutorul lui Masataka Taketsuru, care a studiat la Glasgow înainte de a reveni în Japonia, căsătorit cu o scoţiancă.

În editorialul care deschide ghidul, Jim Murray spune că este timpul ca distileriile din Scoţia (care produc whisky cunoscut sub numele scotch, n.r.) care nu au niciun produs în top să înceteze să se mai bazeze pe laurii trecutului.

Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013

"Unde sunt vechile whisky-uri complexe? Unde sunt amestecurile care ofereau niveluri suprapuse de profunzime?", scrie Murray, comentând că "este timpul pentru o oarecare doză de umilinţă... de revenire la rădăcini. Este nevoie să vă daţi seama că lipseşte ceva".