Noma, amenajatintr-un fost depozit din portul orasului Copenhaga, s-a impus pentru a treia oara consecutivin aceasta lista a celor mai bune 50 de restaurante din lume, alcatuita de 800 de expertiin gastronomie si criticiin domeniu.

Acest succesincununeaza creativitatea danezului René Redzepi,in varsta de 33 de ani, ambasador al bucatariei nordice, compusa din ingrediente locale si de sezon.

Spania are doua restaurantein topul primelor cinci - El Celler de Can Roca din Girona, pe locul al doilea, si Mugaritz din Donostia-San Sebastian, pe locul al treilea - si un al treilea (Arzak din San Sebastian), clasat pe locul al optulea in Top 10.

Maestrul bucatar Elena Arzak, fiica renumitului Juan Mari Arzak, a primit premiul Veuve Cliquot care recompenseazain fiecare an pe cea mai buna femeie bucatar din lume.
In topul restaurantelor pe locul al patrulea s-a clasat restaurantul brazilian D.O.M. din Sao Paolo, iar pe pozitia a cincea se afla restaurantul italian Osteria Francescana din Modena.

Sapte restaurante frantuzesti figureaza in Top 50. Dintre acestea, cel mai bine plasat este "L'atelier", condus de maestrul bucatar Joël Robuchon, care ocupa pozitia a 12-a.

Premiul "One to Watch", care recompenseaza un restaurant deosebit de promitator, a revenitin acest an restaurantului francez "La Grenouillère" din localitatea La Madelaine-sous-Montreuil din nordul Frantei.

Insa legendarul El Bulli al spaniolului Ferran Adria, desemnat de patru ori castigator - din 2006 pana in 2009 - nu mai figureazain acest clasament, deoarece si-a inchis portile pentru o perioada, urmand sa fie renovat si reinaugurat in 2014.

Clasamentul alcatuit de Restaurant Magazine a fost criticat anul trecut de mai multi maestri bucatari si experti in gastronomie din Franta, care sustineau caii lipseste rigoarea si ca reflecta prea mult moda de moment.