în pofida protestelor Confederaţiei helvetice, scrie Bild, relatează AFP.

CD-ul, care conţine o listă cu numele unor contribuabili germani care şi-au plasat patrimoniul în Elveţia, a fost achiziţionat cu "o sumă de şapte cifre", precizează ziarul, fără să precizeze suma respectivă.

"În acest moment, există numeroase oferte de achiziţionare de date din Elveţia", provenind fie de la "piraţi şi experţi în informatică, consilieri ai clientelei din cadrul unor instituţii financiare sau mici hoţi care au prieteni la bancă", explică un anchetator din cadrul fiscului, citat de Bild.

Cumpărarea de date bancare obţinute în mod ilegal tensionează de mai mulţi ani relaţiile dintre Berlin şi Berna, care au semnat în primăvară un acord privind eradicarea evaziunii fiscale.

Acordul încă urmează să fie ratificat, dar această etapă se loveşte de opoziţia landurilor germane controlate de către opoziţia social-democrată, inclusiv Rhenania de Nord-Westphalia. Puternicele landuri consideră textul prea indulgent cu fraudatorii şi băncile elveţiene.

"Fiecare land trebuie să îşi asume responsabilităţile. Dacă nu ajungem la un acord, acest lucru va menţine situaţia juridică actuală, care este extrem de nesatisfăcătoare", a apreciat miercuri ministrul federal al Finanţelor Wolfgang Schäuble, critic faţă de cumpărarea unor astfel de CD-uri, într-un interviu pentru ziarul Rheinische Post.