decat cei care au o astfel de afectiunesi nu au animale, potrivit unui studiu japonez. Pentru acest studiu au fost monitorizati aproape 200 de japonezi, oamenii destiinta descoperind ca cei care detineau orice fel de animal de companie aveau o variabilitate a ritmului cardiac mai ridicata.

Acest lucru inseamna ca inima reactioneaza mai bine la necesitatile organismului, o astfel de reactie fiind bataile mai rapide in situatii stresante. De cealalta parte, variabilitatea scazuta a ritmului cardiac a fost asociata cu un risc mai ridicat de a muri din cauza bolilor de inima.

Erika Friedmann, profesor la Universitatea din Maryland, a apreciat ca studiul, care a fost publicat in American Journal of Cardiology, este un pas inainte fata de ceea ce sestia deja despre legatura intre cresterea unui animal de companiesi sanatatea inimii.

Aceasta cercetare a fost realizata de specialisti de la Universitatea Kitasato din Kanagawa, Japonia, pe baza monitorizarii a 191 de persoane care sufereau de diabet, hipertensiune sau colesterol ridicat, timp de peste 24 de ore.

Cercetatorii au luat in consideraresi stilul de viata al voluntarilor, inclusiv acest aspect al cresterii unui animal de companie.

Circa patru persoane din 10 aveau un animal, insa, in afara acestui aspect, cele doua grupuri erau asemanatoare.
Fiecare participant la studiu a purtat un aparat de monitorizare a batailor inimii timp de 24 de ore.

La posesorii de animale de companie, circa 5% dintre bataile inimii aveau o durata diferita cu 50 de milisecunde, in timp ce la ceilalti acest lucru se intampla pentru numai 2,5% dintre bataile inimii, indicand o variabilitate mai mica a ritmului cardiac.

Deocamdata nu s-a explicat aceasta diferenta, daca este datorata animalelor sau este o diferenta intre oamenii care aleg sa aiba un animal de companiesi ceilalti.

"Banuiala mea este ca animalele de companie reprezinta o forma de sprijin social, ducand la reducerea stresului,si pot satisface in parte, nu in totalitate, nevoia de companie", a comentat Judith Siegel, profesor lascoala de sanatate publica din cadrul Universitatii California, rezultatele studiului.

Cercetatorii japonezi care au fost implicati in studiu au indemnat la randul lor la prudenta in interpretarea rezultatelor, subliniind ca nu a fost monitorizata decat o zi din viata participantilor.

Cercetari anterioare au aratat ca exercitiile aerobice imbunatatesc variabilitatea ritmului cardiac.