Fie ca vorbim despre o relatie coleg-coleg, sef-sef sau subaltern-sef, acestea se desfasoara, de obicei, la fel. Dar ce putem face atunci cand lucrurile ”degenereza”? 

In incercarea de a ameliora efectele acestor relatii esuate, unele companii au implementat ”contracte” pe care cei care decid sa se implice intr-o astfel de relatie vor trebui sa le semneze, de comun acord.

In loc de a interzice categoric acest tip de relatii la locul de munca, contractele de acest fel se inscriu in politica firmelor privind hartuirea sexuala, dupa cu scrie Forbes, oferind astfel o aparenta „acoperire”in fata eventualelor consecinte.

Chiar daca poate parea usor superficial, potrivit U.S. Equal Employment Opportunity Commission,in ultimul an s-au inregistrat 11.364 de acuzatii privind hartuirea sexuala la locul de munca. Acest contract are, practic, menirea de a evita orice tip de razbunare care ar putea urma unei relatii terminate nu tocmai placut.

PotrivitCareerBuilder.com, 38% dintre oamenii cu un loc de munca au recunoscut ca au avut/au o relatie cu un coleg de munca cel putin o data pe parcursul vietii lor de pana atunci.

Acest procent poate evolua, desigur, si in functie de numarul de ore lucrate, de ”disponibilitatea” persoanelor sau, mai simplu, de pura intamplare.