Designerul Alexandru Ciucu nu duce deloc lipsă de inspirație. Și-a creat un nou spațiu de lucru, un showroom impunător în care intenționează să dezvolte conceptul “Serile lui Ciucu”, gândește o nouă colecție și ne-a povestit pentru Debărbati.ro despre cum trebuie să arate costumul perfect pentru nunta anului 2019.

Este noul showroom perfect pentru stilul și activitatea ta? De ce ai ales această locație?

Mi-a fost destul de greu să mă mut din vechea locație, fiind foarte atașat emoțional de locul acela. Acolo a lucrat costume și bunica mea și încă mai lucrează tata. A trebuit însă să fac acest pas pentru că locul nu mai corespundea cu imaginea pe care ne-am creat-o în timp și cu standardele clienților noștri. Am ales să mutăm Atelierul într-o superbă vilă din Dorobanți, un cartier celebru pentru high-life-ul bucureștean. Ne-am apropiat în acest fel, la propriu, de majoritatea clienților noștri. 

Cum decurge acum experiența unui client în această nouă locație? 

Experiența luxury nu se schimbă, clienții vor avea parte în continuare de cele mai ridicate standarde de calitate în ce privește execuția costumelor sau nivelul serviciului de protocol. Contextul însă în care se întâmplă această experiență, conturează mult mai bine savoarea aristocratică a “mersului la croitor”. În plus, față de vechea locație am amenajat și un spațiu în totalitate privat, special pentru clienții care își doresc mai multă discreție. 

Ai de gând să dezvolți o serie de acțiuni/happeninguri periodice în această locație? Ce anume?

Mi-ar plăcea să devină un spațiu boem-aristocrat, un loc de întâlnire al oamenilor de calitate unde seara să putem sta relaxați să schimbăm o idee, să degustăm o șampanie rară sau să vedem o piesă de teatru live în regim privat. Dacă aceste întâlniri ar deveni reale, mi-ar plăcea să se numească “Serile lui Ciucu”. 



Ce țesături introduci pentru colecția următoare? 

Colecția din 2019 se împarte în două categorii distincte: Business și Ceremonie. Pentru prima direcție am ales sacouri cu vestă în culori îndrăznețe și țesături în carouri mari pentru costume. Pentru ceremonie, deși paleta de culori se restrânge la negru, bleumarin, gri antracit și bordeaux, varietatea texturilor și a desenelor o depășește ca număr și fantezie pe cea din colecția actuală. Tot la ceremonie vom avea pentru prima dată în colecție, un sacou cu reflexii turcoaz. 

S-a schimbat gustul bărbaților în materie de costume odată cu explozia fenomenului Instagram și a fashion bloggingului? În ce măsură?

Începând de la sfârșitul anilor ‘90, bărbații au început să fie din ce în ce mai atenți la stilul vestimentar, iar de atunci interesul lor a crescut exponențial, sprijinit tot mai mult în ultimii ani de Social Media, dar în mod special de Instagram. Nu aș zice însă că “gusturile” s-au schimbat. Aș fi de părere că au evoluat.

Care sunt personalitățile din sport pe care le admiri din punct de vedere vestimentar/stil?

Gh. Becali, Gică Popescu, Răzvan Lucescu, Ciprian Marica. 

Este mai educat acum publicul în ceea ce privește arta bespoke vs made-to-measure?

Cred că sunt tot mai mulți cei care au învățat care sunt diferențele esențiale între cele două moduri distincte de a confecționa un costum.  Și că deși uneori la prima vedere pot arată la fel, costumul bespoke este făcut de un croitor, cu toate avantajele de natură tehnică cât și stilistică ce decurg din acest aspect, în timp ce costumul made-to-measure este confecționat într-o fabrică, în totalitate în regim industrial. Am rămas foarte surprins să văd că un tânăr absolvent de liceu, care venise să-și comande ținuta pentru banchet, știa deja diferența dintre Bespoke și MTM. 

Cum vezi tu costumul perfect de nuntă în 2019? Care sunt detaliile care fac diferența? 

Perfecțiunea este diferită de la un mire la altul. Felul ținutei depinde mult de personalitatea lui, de locul de desfășurare al nunții, de tematica aleasă, de shape-ul rochiei de mireasă, de momentul din zi când are loc nunta (zi/seară), etc. Cred că perfecțiunea constă în capacitatea ținutei de a se mula pe cât mai multe din criteriile care sunt importante pentru miri.  Un lucru este clar, nu aș merge pe ideea de costum, ci mai curând pe o abordare sacou cu pantalon sau redingotă cu pantalon. Și neapărat, vestă. Este extrem de utilă în situații de genul acesta care presupun efort și anduranță. 

Black tie este un dress code pretențios și destul de rigid. Cum consideri că te poți diferenția în acest context? 

Am creat acum cinci ani un design original de rever de smoking, iar în noua colecție am mai restilizat încă un model. Cele două modele sunt creație proprie, și se înscriu pe direcția “less is more” pentru că în moda masculină cea mai mare provocare este să te poți reinventa subtil prin detalii.