Goral a ajuns, insa, sa lucreze pentru CIA, iar acum, dupa 15 ani de serviciu in slujba agentiei, a vorbit intr-un interviu acordat Business Insider.

"In copilarie, aveam un jurnal si, de asemenea, pastram absolut toate articolele despre armata americana si cea a Uniunii Sovietice. Copiam termeni si acronime din opere literare despre spionaj, iar apoi le cautam in dictionar. Din enciclopedie am aflat cum functionau armele nucleare", povesteste Goral.

Barbatul, acum in varsta de 39 de ani, spune ca s-a hotarat intr-adevar sa o ia pe aceasta cale in vremea liceului. Atunci, acesta a vizitat sediul CIA.

Iata cateva dintre dezvaluirile fostului agent in interviul Business Insider.

"In scoala, credeam ca viitorul meu oscileaza intre chirurg si soldat de un fel. E putin ciudat cand o zic. Invatam foarte mult si planuiam, in cazul in care m-as fi facut medic, sa ma specializez pe neurochirurgie. Totusi, am realizat ca nu sunt pregatit sa ma dedic acestei slujbe, asa ca am ales cealalta varianta.

In primul an la colegiu, un prieten mi-a spus de un stagiu de practica la CIA. Asa mi-a venit ideea", povesteste Goral.

Acesta spune ca acela a fost momentul "intrarii" sale.

"Pentru programul de practica, cerintele erau normale. Se cautau oameni inteligenti, loiali, cu mare dorinta de a fi acolo.

Spre deosebire de alte locuri, este insa dificil sa aflii exact pentru ce esti acolo. Ce va presupune interviul, precum si munca ta. Avantajul meu a fost ca eram pasionat de chimie si biochimie. Multi dintre concurenti erau veniti din meciul stiintelor politice ori dreptului.

Era perioada in care armele chimice erau foarte raspandite si mai ales cautate in Irak, dupa primul razboi din Golf. Astfel, calificarea mea a devenit importanta pentru cei de acolo. Ca practicant acolo, puteam ajuta in analiza potentialelor arme chimice dezvoltate de diverse parti", mai povesteste acesta.

Am lucrat 15 ani pentru CIA . Un fost agent secret dezvaluie cum este exact viata atunci cand lucrezi pentru CIA

Goral a refuzat sa dea mai multe detalii despre angajarea sa, dar a spus ca in 1996 a inceput sa lucreze.

Desi multi ar crede ca viata de angajat al CIA arata ca in filme, in realitate, Goral spune ca a inceput sa lucreze ca ofiter pentru operatiuni tehnice. Rolul acestuia era acela de a incheia parteneriate si manageria relatii cu diverse firme.

"Nu exista o rutina, totul depinde de locul in care esti trimis.

Am libertatea de a vorbi doar despre ultima mea misiune. Aceasta a fost legata de fondarea unui business cu capital neguvernamental, care sa ajute CIA cu noi tehnologii din lumea startupurilor.

De exemplu, multa lume stie de foarte popularul Google Earth, dar putini realiezeaza ca versiunea originala a softului a fost evaluata cu mult inainte.

Cum guvernul nu poate face investitii pentru profit, cand Google a cumparat toate drepturile pentru acel soft, CIA, prin intermediul In-Q-Tel, a directionat profitul din investitia originala catre alte startup-uri pentru a ajuta la finantarea si dezvoltarea altor produse care sa ajute atat lumea, dar si statul.

Este un model intalnit in ultimii ani. Astfel, eu m-am ocupat de obtinerea de noi tehnologii si de plasarea lor, precum si de organizarea si gestionarea investitiilor in aparatura hardware", mai povesteste acesta.

Goral spune ca a calatorit in cei 15 ani de activitate pe patru continente, in 30 de tari.

"Cea mai buna parte a acestei meserii este ca intalnesti oameni, colegi si oameni necunoscuti cu abilitati incredibile. Am descoperit lucruri despre care nici nu auzisem pana atunci", mai spune acesta.

Fostul angajat spune ca cea mai grea parte a fost despartirea.

"De-a lungul carierei mele, am trait momente infricosatoare si dureroase, mai ales cand auzeam la TV despre oameni care nu se vor mai intoarce acasa din teatrele de operatiuni.

In decembrie 2009, am pierdut sapte oameni intr-un atac in Afganistan.

Totusi, cea mai grea parte a fost despartirea. Sa renunt la ceea ce am facut atatia ani a fost dificil, chiar daca pana atunci trebuia sa-mi las familia in urma si sa plec intr-o misiune necunoscuta", mai spune Goral.

Acesta spune ca in agentie nu exista neaparat o ierarhie fixa pe grade militare, insa este vorba despre colaborare intre diverse departamente.

"Exista departamente de analiza, stiinta, tehnologie si administratie, care colaboreaza", spune el.

Goral mai spune ca "agentul secret" din filme este doar un stereotip.

"Exista oameni devotati de religii diferite, sunt crestini, musulmani sau budisti, insa ei lucreaza impreuna. Nu am vazut niciodata o disputa pe teme religioase sau politice intre colegi", mai spune acesta.

Americanul spune ca seriale precum Homeland sunt "povesti de aventuri".

Goral mai spune in interviul acordat Business Insider ca a avut o viata personala ca a oricarui altcuiva. Desi intensa prin prizma secretelor de serviciu, acesta si-a permis sa isi ia vacante ori sa urmeze studiile unei a doua facultati.

Acesta a parasit CIA pentru a se lansa singur intr-o afacere comerciala.

Am lucrat 15 ani pentru CIA . Un fost agent secret dezvaluie cum este exact viata atunci cand lucrezi pentru CIA