Potrivit aceleiaşi cercetări, una din şase persoane crede că a descărcat sau a accesat conţinut ilegal într-o perioadă de şase luni, informează broadbandtvnews.com.

Această cercetare face parte dintr-o nouă serie de responsabilităţi pe care le-a primit Ofcom, care trebuie să informeze autorităţile guvernamentale în legătură cu eforturile depuse de proprietarii de conţinut pentru educarea internauţilor cu privire la consecinţele încălcării legislaţiei privind drepturile de autor. În acest sens, este vizată accesarea online de conţinut TV, filme, muzică, software, cărţi şi jocuri video.

Ofcom spune că 47% din utilizatorii de internet nu au putut spune cu exactitate dacă a fost ilegal sau nu conţinutul vizionat de ei, fapt care a subliniat importanţa educării şi informării internauţilor.

Potrivit studiului, 54% din utilizatorii de internet au spus că accesează conţinut ilegal pentru că acesta este gratuit. Printre cele mai comune motive citate de utilizatorii de internet pentru accesarea conţinutului ilegal se numără şi faptul că acest tip de conţinut este comod de accesat (48%), respectiv rapid de accesat (44%).

Pe de altă parte, circa un sfert dintre persoanele care accesează conţinut ilegal pe internet (26%) spun că li se permite "să încerce" înainte de a li se solicita cumpărarea unui anumit tip de conţinut online.

Potrivit Ofcom, această cercetare oferă doar o perspectivă asupra nivelului de încălcare a drepturilor de autor pe internet.

Rezultatele acestui studiu ar trebui completate cu alte cercetări asupra comportamentului utilizatorilor de internet şi cu alte informaţii despre industria media.