"În trecut oraşele erau construite de-a lungul râurilor", a spus Modi, prim-ministrul indian, într-un discurs din iunie. "Acum sunt construite de-a lungul autostrăzilor. Dar în viitor vor fi construite pe baza disponibilităţii reţelelor de fibră optică şi a infrastructurii din următoarea generaţie".

Pentru Modi, construcţia de noi oraşe este o modalitate de a gestiona urbanizarea tot mai rapidă a populaţiei, dar şi de a se menţine în competiţie cu China, care a făcut din oraşele inteligente un obiectiv principal, relatează CNN.

Guvernul Indiei a anunţat săptămâna trecută o investiţie de 1,2 miliarde de dolari în oraşe inteligente pentru anul viitor, mai multe fonduri urmând să provină de la investitori privaţi şi din străinătate. Multe astfel de oraşe au intrat deja în procesul de construcţie, în special în coridorul dintre Delhi şi Mumbai, centrele politice şi de afaceri ale Indiei.

Există, totuşi, un nivel mare de îndoială privind planurile prim-ministrului, mulţi fiind de părere că India, unde mare pare a populaţiei trăieşte fără să aibă acces la infrastructură de bază, nu ar trebui să se concentreze acum pe designuri cu iz ştiiţifico-fantastic.

Ce înseamnă un oraş inteligent?

Noţiunea se referă, în general, la oraşe care folosesc tehnologie de informaţie pentru a rezolva problemele urbane, precum camere de securitate şi senzori care monitorizează nivelurile apei, folosirea energiei, traficul şi care trimit informaţia direct celor care administrează oraşul. Alte exemple sunt sisteme automate de colectare a gunoiului şi aplicaţii care ajută locuitorii să se deplaseze în trafic, să anunţe existenţa gropilor şi să voteze.

Sursa: Mediafax