Nou sau second-hand, un produs bun nu te va dezamăgi. Dacă ești în căutarea celui mai potrivit pentru fotografii sau înregistrări și urmărești ceva specific, un smartphone la mâna a doua poate fi cea mai potrivită alegere. Iată ce trebuie să iei în considerare când începi căutările:

Sursa

Atunci când vrei să achiziționezi un telefon second-hand prin intermediul platformelor online, te aștepți ca totul să meargă conform planului. Din păcate, te poți lovi oricând de situații imprevizibile și neplăcute. Poți fi păcălit de anumite persoane fizice care își prezintă produsul pus la vânzare ca fiind într-o stare perfectă, deși realitatea este alta. De asemenea, poate fi complicat să identifici comportamentul suspect înainte de a face tranzacția și riști să primești ceva complet diferit la livrare. Pentru a evita astfel de situații, este recomandat să apelezi la un website de încredere care vinde telefoane după un proces amănunțit de evaluare a stării de funcționare și a aspectului. Astfel, poți comunica mai ușor cu o echipă de profesioniști care coordonează vânzarea în siguranță a produselor deja folosite. Conform unui studiu realizat în 2018, peste 400.000 de români scot anual telefoane mobile la vânzare pe internet. Nu te lăsa pradă înșelătoriilor și alege cele mai sigure metode.

Condiția

Fie că optezi pentru un telefon second-hand cumpărat direct de la vânzător, sau unul resigilat, va fi greu să constați cu precizie cât de uzat este telefonul. Zgârieturile și locurile în care au existat lovituri se văd cu ochiul liber însă va fi mai complicat să îți dai seama cât de repede vei avea de înlocuit o componentă de hardware precum bateria. Magazinele de specialitate care vând produse second-hand se ocupă, în general, de aceste aspecte și analizează eficiența și capacitatea telefoanelor, dar altfel va trebui să fii pregătit să investești și în posibile schimbări de piese. Este recomandat să urmărești vânzătorii cu ratinguri bune și care pot oferi informații detaliate despre produsul lor. Va trebui să porți cu aceștia conversații la telefon, sau, cel mai bine, să vă vedeți față în față pentru a testa smartphone-ul pe care vrei să-l cumperi. 

Prețul

Un telefon second-hand nu înseamnă neapărat un produs vechi și foarte ieftin. Vei putea observa că acestea variază de la uzate la aproape nefolosite. Automat, prețurile se schimbă în funcție de specificații și condiție. Dacă îți dorești un telefon ca nou va trebui să scoți mai mulți bani din buzunar, dar vei avea avantajul de a achiziționa unul de ultimă generație la jumătate din prețul din magazin. Există mulți oameni care vând un telefon nu mai vechi de un an, deoarece vor să-ți cumpere altul sau atunci când primesc în dar unul mai bun. De aceea, aceștia nu urmăresc nici să se îmbogățească sau să piardă timpul și stabilesc un preț accesibil pentru cei interesați. Stabilește-ți, așadar, un buget care să-ți permită să cumperi un telefon care să îndeplinească toate cerințele tale.

Garanția

Printre avantajele pe care le ai la cumpărarea unui telefon nou se numără și garanția. Aceasta îți oferă posibilitatea de a-l repara gratuit, în cazul în care defecțiunile vor apărea înainte de expirarea termenului. Și atunci când cumperi de la magazine autorizate care se ocupă de produse second-hand, ai la dispoziție un anumit număr de zile de garanție, dar și o perioadă în care este posibilă returnarea smartphone-ului. Dar când faci o tranzacție cu o persoană fizică, aceste lucruri nu mai sunt posibile. Odată cumpărat, telefonul nu mai poate fi dat înapoi. Gândește-te de două ori înainte de a alege cum vrei să procedezi și verifică toți vânzătorii.

Telefonul second-hand te ajută să îți îndeplinești dorințele la capitolul tehnologie, dar trebuie să fii atent la aspectele acestui proces. Nu este recomandat să ai încredere în oricine încearcă să îți vândă un produs și ține cont mai ales de starea telefonului.

Sursa foto: unsplash.com