Continental Airlines a fost achitată joi în materie penală de Curtea de Apel din Versailles în cazul prăbuşirii aeronavei Concorde lângă Paris la 25 iulie 2000, soldată cu 113 morţi, dar a fost condamnată în civil să plătească un milion de euro ca despăgubiri pentru Air France.

La fel ca în primă instanţă, Curtea a recunoscut vina companiei americane pentru producerea accidentului survenit la decolare, dar a considerat că aceasta nu justifica o condamnare penală.

Cu toata acestea, Continental Airlines a fost recunoscută vinovată în civil şi condamnată să plătească despăgubiri companiei franceze pentru că i-a "afectat imaginea".

Totodată, doi dintre angajaţii companiei şi un fost director al Direcţiei Generale pentru Aviaţie Civilă (DGAC) au fost achitaţi în apel.

În 2010, în primă instanţă, compania americană a fost condamnată la o amendă de 200.000 de euro şi să plătească un milion de euro ca despăgubiri pentru Air France.

Tribunalul Corecţional a considerat că prăbuşirea avionului Concorde a fost provocată de o piesă metalică desprinsă de la un avion DC 10 al companiei Continental Airlines, care decolase anterior.

Piesa de metal pierdută pe pistă a determinat spargerea uneia dintre roţile avionului Concorde şi perforarea rezevorului, după care aparatul a fost cuprins de flăcări.

Preşedinta Curţii de Apel Michèle Luga s-a folosit de acest scenariu pentru a explica producerea accidentului, dar a apreciat că nu era suficient pentru a condamna în materie penală Continental Airlines.

Apărarea companiei Continental Airlines a respins teza potrivit căreia accidentul ar fi fost provocat de o simplă lamelă de circa 40 de centimetri.

Compania americană a învinovăţit Air France pentru producerea accidentului, punând în discuţie întreţinerea avioanelor sale şi pregătirea zborului fatal.

Avocatul ei a precizat că o piesă de la trenul de aterizare lipsea, că aparatul era în "supragreutate" şi un mic motor electric a fost schimbat în ultimul moment.

Respingând acuzaţiile formulate de Continental Airlines, compania franceză, parte civilă, a cerut 15 milioane de euro despăgubiri, mai ales pentru afectarea imaginii.

În paralel cu această decizie, Air France şi asiguratorii săi continuă un proces cu Continental Airlines în faţa Tribunalului Comercial ca să fie despăgubite pentru prejudiciile economice provocate de accident. Acest tribunal a suspendat judecarea cauzei până la încheierea procedurii penale.