În prezent, nenumărați copii practică diverse sporturi, de la mersul pe bicicletă și role, până la înot, tenis, fotbal, echitație sau sporturi de iarnă. Acestea din urmă sunt excelente pentru ei, mai ales dacă și părinții schiază sau fac snowboarding.
 
Dacă și tu ai un copil pe care ai vrea să-l încurajezi să schieze, pentru a putea merge împreună în vacanțe distractive de iarnă, iată tot ce trebuie să știi!

La ce vârstă este bine ca micuțul să aibă prima lecție de schi?
 
Nu există un răspuns universal la această întrebare. Unii copii sunt mai deschiși încă de la trei ani, în timp ce alții au reticențe până mai târziu.
Dacă micuțul tău are o constituție robustă și este plin de energie, poți încerca să-i faci cunoștință cu schiurile chiar și de la trei ani. În schimb, dacă acesta are chiar cinci sau șase ani, dar nu pare pregătit, lasă-l să aleagă pe cont propriu când este momentul potrivit.
 
O vârstă orientativă la care cel mic ar putea fi gata să înceapă să învețe să schieze este cea de patru ani. În jurul acestei perioade, curiozitatea copilului pentru lucruri și experiențe noi se intersectează perfect cu abilitățile motrice.
Așadar, o activitate interesantă și dinamică precum schiatul pe pârtie ar putea fi extrem de atractivă și, în același timp, potrivită pentru abilitățile sale din acel moment.

Cum îți dai seama când este copilul tău pregătit pentru lecții de schi?
 
Ai rezervat o vacanță la munte, ai făcut bagajul pentru toată familia, iar acum de-abia aștepți ca micuțul tău să ia contact cu pârtia și, mai ales, cu schiurile. Cum îți dai seama, totuși, dacă acesta este cu adevărat pregătit?
 
1. Acceptă echipamentul
 
Pentru a începe să schieze, micuțul trebuie, mai întâi, să fie familiarizat cu echipamentul. El va purta clăpari, o cască, precum și ochelari speciali.
 
Nu omite aceste lucruri, căci ele sunt esențiale pentru siguranța și confortul celui mic. Cumpără-i o salopetă impermeabilă, vezi ochelari de ski pentru băieți sau fete, apoi adaugă pe listă și o cască de cea mai bună calitate.
Odată ajunși pe pârtie, încalță-l pe cel mic cu clăparii și observă-i reacțiile. Dacă acceptă, rând pe rând, toate accesoriile, înseamnă că este deschis la experiența noua. În cazul în care le refuză vehement, lasă-i suficient timp de acomodare.
 
2. Este curios
 
Un alt semn că micuțul tău este pregătit pentru prima lui lecție de schi este curiozitatea evidentă. Se uită cu interes la bețele de schi și încearcă să își dea seama cum se folosesc? Merge în clăpari și parte entuziasmat de noutatea senzațiilor? A pus schiurile în picioare și vrea să alunece pe ele cât mai mult?
Dacă da, atunci înseamnă că prichindelul ar putea fi gata să învețe să schieze!
 
3. Este relaxat în preajma instructorului
 
Mulți copii sunt relaxați pe pârtie, chiar și cu echipamentul de schi – totul până când în peisaj apare un element complet nou: instructorul. Reținerea față de o persoană străină este normală, așa că fii alături de copil. Prezintă-i persoana din fața sa și spune-i ce urmează să facă împreună, în următoarea oră.
În cazul în care copilul este deschis și relaxat, punând întrebări sau imitând mișcările monitorului de schi, ai un semn clar că acesta este gata pentru prima lecție.
 
Dacă cel mic este reticent, se simte anxios și își ferește privirea de cea a instructorului, stai lângă el și asigură-l că totul este bine.
 
În final, asigură-te că observi chiar și cele mai subtile reacții ale copilului tău, iar dacă acesta nu pare pregătit, nu îl forța. Dacă, în schimb, pare gata de acțiune, încurajează-l și susține-l de pe marginea pârtiei!