Situaţia din statul american Mississippi a fost scoasă la iveală după ce un locuitor din acest stat, Ranjan Batra, a văzut filmul lui Steven Spielberg, în noiembrie, potrivit cotidianului Clarion-Ledger, citat de postul american CBS News.

După ce a văzut filmul, care prezintă lupta politică purtată în vederea adoptării celui de al 13-lea Amendament, Barta a efectuat o cercetare în urma căreia a aflat că amendamentul a fost ratificat de trei sferturi dintre statele americane care l-au susţinut, în decembrie 1865.

Toate celelalte state au ratificat până la urmă amendamentul, cu excepţia statului Mississippi. Acesta a votat pentru ratificarea amendamentului în 1995, dar ratificarea nu a fost dusă până la capăt, prin notificarea Arhivelor Satetelor Unite.

Barta a discutat cu alt locuitor din Mississippi, Ken Sullivan, care l-a contactat pe secretarul de Stat Delbert Hosemann în acest sens. Hosemann a trimis o copie a rezoluţiei din 1995 Biroului Registrului Federal la 30 ianuarie, iar la 7 februarie Registrul a oficializat ratificarea.