dar situaţia pare să se schimbe pentru că tot mai mulţi bogaţi ai lumii optează să închirieze una, în loc să arunce cu banii pe o astfel de achiziţie.

Dezvoltarea turismului pe insule private este o tendinţă relativ recentă, a declarat Farhad Vladi, broker de insule private, citat de CNBC.

"Tot mai mulţi oameni optează pentru insule ca destinaţie de vacanţă, în loc să deţină una. Se pare că în special generaţiile mai tinere sunt mai interesate să experimenteze decât să cumpere", a spus Vladi, proprietarul Vladi Private Islands.

Farhad Vladi

În 40 de ani de activitate, Vladi Private Islands a fost implicată în vânzarea a 2.400 de insule, dar în ultimul deceniu compania a intermediat 26.000 de închirieri de insule.

Punctul său de vedere este susţinut şi de Chris Krolow, CEO al Private Islands, care deţine site-ul imobiliar Private Islands Online.

"Vedem un interes sporit pentru închirieri. Sunt oameni care vor să îşi petreacă vacanţa într-un loc diferit, uneori pentru două săptămâni, alteori pentru două luni", a spus Krolow.

Cea mai populară este închirierea cu totul a unei insule de către un client.

Richard Branson

Ca răspuns la creşterea cererii, proprietarii de insule, de la familii şi până la celebrităţi ca magnatul Richard Branson şi magicianul David Copperfield, îşi închiriază aceste proprietăţi.

Vladi Private Islands şi Private Islands Online au circa 200 de insule disponibile pentru închiriere, la nivel mondial, de la insula Bonefish Cay din Caraibe, care costă 50.000 de euro pe săptămână pentru maxim 14 persoane, şi până la Amalfi Island, de pe coasta Italiei, pentru 130.000 de euro pe săptămână şi 12 persoane.

Calivigny Island

La nivelul superior al pieţei se află insula Calivigny din Caribe, cu o capacitate de 50 de persoane şi un cost de 140.000 de dolari pe noapte.

Unele dintre aceste insule oferă serviii complete, respectiv bucătar, căpitan de vas, îngrijitor şi alţi angajaţi, în timp ce altele sunt rustice.

Chiriile nu sunt ieftine, dar cu toate acestea costurile sunt cu mult mai mici decât în cazul cumpărării şi întreţinerii unei insule private.

Private Islands Online, de exemplu, are la vânzare 40 de insule care costă peste 10 milioane de dolari, înainte de a lua în calcul întreţinerea proprietăţilor, infrastructurii şi personalului acestora.