Harta, realizată de utilizatorul whiplashoo21 al reţelei de socializare Reddit, fondatorul site-ului Map Chart care permite crearea de hărţi, arată că Statele Unite deţin aproximativ 13.000 de aparate militare de zbor, fiind liderul mondial la această categorie. În comparaţie, China şi Rusia, următoarele cele mai mari forţe aeriene ale lumii, au un total de doar 2.000 şi 3.000 de aeronave militare.

Totuşi, această hartă este doar o măsurare cantitativă a puterii aeriene şi există diverşi factori adiţionali care ar trebui să fie luaţi în considerare când se măsoară forţa aeriană completă a ţărilor una faţă de cealaltă.

avioane, tara, harta

De exemplu, harta nu arată prezenţa bazelor aeriene din fiecare ţară. Bazele transmarine sunt critice pentru proiecţia forţelor americane, întrucât permit Americii să îşi staţioneze variatele aeronave militare în locuri din toată lumea.

Harta nu diferenţiază nici între diversele mărci, modele şi vârste ale aparatelor militare de zbor deţinute de fiecare ţară. Acest lucru înseamnă că unui MiG din era sovietică aflat în proces de învechire şi deţinut de Coreea de Nord i se atribuie aceeaşi greutate ca unui avion de luptă american din a cincea generaţie, cum ar fi F-22 sau F-35, scrie publicaţie Business Insider.

Potrivit hărţii, România face parte din categoria ţărilor care deţin între 101 şi 300 de aeronave militare.

Sursa: Mediafax