Cine i-a împuşcat pe JFK şi RFK?

Asasinarea lui John Fitzgerald Kennedy, al 35-lea preşedinte al Statelor Unite, rămâne unul dintre cele mai importante evenimente şi, pentru unii, unul dintre cele mai mari mistere ale secolului al XX-lea, relatează CNN.

John Fitzgerald Kennedy,

Oficial, JFK a fost împuşcat pe 22 noiembrie 1963, în timpul unei vizite în Dallas, Texas, de către Lee Harvey Oswald, un fost puşcaş marin cu simpatii pro-sovietice. În ciuda tuturor dovezilor, conform sondajelor de opinie recente, între două treimi şi trei sferturi dintre americani cred că Preşedintele nu a fost împuşcat de Oswald, sau că acesta nu a acţionat pe cont propriu, făcând parte dintr-o conspiraţie elaborată.

Zvonurile au fost alimentate şi de asasinarea lui Robert Kennedy, fratele Preşedintelui, senator de New York şi candidat la preşedinţia Statelor Unite. RFK a fost împuşcat în bucătăria hotelului Ambassador, de Sirhan Sirhan, un activist palestinian.

Făcea parte Oswald dintr-o conspiraţie de amploare al cărei scop era asasinarea Preşedintelui? A fost Robert Kennedy asasinat pentru că avea şanse mari să câştige alegerile? Decesele celor doi fraţi Kennedy rămân unele dintre cele mai importante mistere ale istoriei.

Misterul lui Marilyn Monroe

Cunoscuţii spun că imaginea lui Marilyn Monroe, o blondă atrăgătoare, nu prea inteligentă, care ar fi putut să fie lesne copleşită de viaţa de vedetă de la Hollywood, diferă foarte mult de Marilyn din viaţa privată, Norma Jean Baker, pe numele ei adevărat, o brunetă inteligentă.

Marilyn Monroe

Din acest motiv, moartea divei, în august 1962, consemnată oficial ca posibil suicid, în urma unei supradoze de barbiturice, a pus numeroase semne de întrebare. Adepţii teoriei conspiraţiei îşi justifică neîncrederea pe baza neconcordanţelor între declaraţiile privind ora la care a fost găsită, a dispariţiei organelor interne de la morga din Los Angeles şi a legăturilor pe care vedeta le avea cu JFK, cu fratele acestuia, Robert, sau cu lideri ai crimei organizate.

Natalie Wood, crimă, sau accident?

Moartea actriţei Natalie Wood, care a fost găsită plutind lângă insula Catalina, California, în noiembrie 1981, a fost, iniţial, catalogată drept "înec accidental". Legiştii au modificat cauza decesului acum un an însă, adăugând înecului şi "alţi factori nedeterminaţi". Wood a murit în timpul unei călătorii cu iacht-ul, însoţită de soţul ei, Robert Wagner şi de actorul Christopher Walken.

Natalie Wood

Într-un comunicat emis în 2012, se precizează că "din cauza întrebărilor rămase fără răspuns şi a dovezilor limitate disponibile pentru evaluare, examinatorul medical este nevoit să catalogheze cauza morţii ca fiind nedeterminată".

Ce s-a întâmplat cu Amelia Earhart?

Earhart, pioner al aviaţiei şi prima femeie care a traversat Oceanul Atlantic în zbor, a dispărut împreună cu navigatorul Fred Noonan, în 1937, în încercarea de face înconjurul lumii, cu avionul. Numeroasele teorii despre dispariţia acesteia, nerezolvată până în prezent, includ capturarea ei de către japonezi, în apropierea insulelor Marshall, sau revenirea în Statele Unite sub o nouă identitate.

Amelia Earhart

Earhart străbătea ultimul segment al călătoriei, decolând din Lae, Papua Noua Guinee, spre insula Howland, o limbă de pământ, de doar 2 kilometri lungime şi 500 de metri lăţime, în mijlocul Pacificului, la jumătatea distanţei dintre Australia şi Hawaii, Statele Unite.

Earhart nu a mai ajuns la destinaţie şi toate eforturile de a o găsi au dat greş. În caz că s-a prăbuşit în apele oceanului şi s-a scufundat, avionul ei se află la mai mult de 5000 de metri adâncime, într-o zonă necunoscută, aproape imposibil de găsit.

Unde este Jimmy Hoffa?

Hoffa, celebrul sindicalist american, preşedintele International Brotherhood of Teamsters, a fost văzut ultima oară în iulie 1975, în faţa unui restaurant din suburbiile Detroitului. Hoffa a fost condamnat la închisoare în 1967, pentru fraudă fiscală şi graţiat de Richard Nixon, în 1971, şi încerca să-şi recapete influenţa în sindicat. Dispariţia sa este deseori asociată cu controlul Mafiei asupra fondurilor de pensii şi a sindicatelor în general.

Jimmy Hoffa

Conform unei teorii, Jimmy Hoffa a fost îngropat sub stadionul Giants, din New Jersey, în timp ce alţii susţin că a fost îngropat la o fermă de cai în Michigan, că a fost oferit drept hrană aligatorilor din mlaştinile din Florida, sau că a fugit în America de Sud, cu o dansatoare. Interesant, numele mijlociu al lui Hoffa este Riddle (n.r. ghicitoare).

Cine a fost Jack Spintecătorul?

Unul dintre cei mai cunoscuţi criminali în serie din toate timpurile, cel care a stârnit numeroase legende, Jack Spintecătorul a ucis cel puţin cinci prostituate, în Londra secolului al XIX-lea.

Jack the Ripper

Celebrul nume provine de la o scrisoare trimisă poliţiei londoneze, în 1888, în care autorul revendica cinci dintre asasinatele comise pe străzile capitalei britanice. Într-o carte publicată în 2002, scriitoarea Patricia Cornwell susţine că a descoperit identitatea criminalului. Conform romanului lansat de Cornwell, filigranul hârtiei pe care a fost scrisă celebra scrisoare coincide cu cel de pe corespondenţa personală a lui Walter Sickert, unul dintre principalii suspecţi.

Fantoma navei Marie Celeste

Vasul comercial Amazon, redenumit Marie Celeste, a plecat dinspre New York spre Genova, în noiembrie 1872. Nava a fost descoperită peste patru săptămâni, în strâmtoarea Gibraltar, însă toţi cei zece pasageri dispăruseră.

Marie Celeste

Vasul era în stare perfectă de funcţionare, nu există indicii că ar fi avut loc vreo luptă şi toate bunurile transportate erau neatinse. Astfel, teoriile conform cărora vasul ar fi fost atacat de piraţi sau că ar fi avut loc o revoltă a echipajului sunt puse sub semnul întrebării.

Ce este Triunghiul Bermudelor?

Triunghiul Bermudelor, cunoscut şi sub numele de Triunghiul Diavolului, este o zonă aflată în nordul Oceanului Atlantic, cuprinsă între Miami, Florida, San Juan, capitala Puerto Rico şi insula Bermuda. Legenda conform căreia zona ar atrage o serie de activităţi paranormale a început în 1945, când un grup de avioane militare, care transporta 14 oameni, a dispărut fără explicaţie.

The Bermuda Triangle

Numeroase dispariţii şi accidente sunt legate de zona dintre Miami, San Juan şi Bermuda, printre care numeroase vase şi chiar două avioane de pasageri ale British South American Airways. Într-un studiu realizat în 2013 însă, care analiza cele mai periculoase rute pentru transportatorii maritimi, Triunghiul Bermudelor nu ocupă una dintre primele zece poziţii.

Big Foot, Sasquatch, Yeti

Legende despre un uriaş acoperit de blană care cutreieră pădurile şi vârfurile munţilor, se regăsesc în diferite culturi, pe mai multe continente. În America de Nord, localnici îl numesc Bigfoot sau Sasquatch, băştinaşii din Himalaya îi spun Yeti, în timp ce ruşii vorbesc despre Almasty. Dovezile moderne, fotografiile şi imaginile video, sunt, în general, neclare sau de o calitate slabă.

Big Foot

Cercetările au demonstrat că, în majoritatea cazurilor, este vorba despre confuzii sau farse elaborate. Anul trecut însă, un genetician britanic a descoperit că ADN-ul găsit în unele mostre de păr se potriveşte cu cel al unui urs polar antic.

Este monstrul din Loch Ness real?

Presupusul monstru din lacul scoţian este unul dintre cele mai cunoscute mistere moderne. Începând din 1871, creatura a fost văzută de zeci de ori, cel mai recent în 2011, când George Edwards a spus că a zărit o "cocoaşă care se mişca încet, la suprafaţa apei".

Loch Ness

O echipă de cercetători din Statele Unite a scanat întregul lac, fără să găsească nicio dovadă a existenţei monstrului preistoric. În schimb, Nessie, aşa cum este poreclit monstrul din Loch Ness, este principala atracţie turistică a zonei, contribuind serios la economia satelor şi a staţiunilor de pe malul lacului.

Giulgiul din Torino

Probabil cea mai importantă relicvă religioasă creştină, giulgiul din Torino este o bucată de pânză de in în care se presupune că a fost îngropat Iisus Hristos. Giulgiul pare să păstreze urmele unui trup care prezintă semnele unor răni care se potrivesc cu cele pe care le-ar fi suferit Iisus când a fost crucificat, aşa cum precizează Biblia.

Giulgiul din Torino

Mulţi oameni de ştiinţă contestă autenticitatea giulgiului, despre care spun că datează din Evul Mediu, atunci când numeroase aşa-zise relicve, cum sunt şi aşchiile din Crucea Mântuitorului, au apărut în Europa. Nici biserica catolică nu insistă asupra autenticităţii acestuia, susţinând doar că Giulgiul din Torină este o componentă importantă a credinţei creştine.