Oamenii de știință au realizat numeroase studii asupra impactului pe care băuturile alcoolice îl au asupra stării de sănătate, iar majoritatea rezultatelor sunt în detrimentul consumului acestor licori. Însă, moderația este cuvântul cheie atunci când vorbim despre alcool. Consumate ținând cont de anumite limite, băuturile alcoolice prezintă și avantaje asupra stării de sănătate a oamenilor.

Este adevărat că, dacă vei consuma băuturi alcoolice în exces, poți dezvolta anumite boli grave, precum cancer, leziuni ale creierului și afecțiuni hepatice. Însă, dacă bei moderat, poți să îți îmbunătățești calitatea și speranța de viață, se arată într-un studiu, realizat în 2014 de oameni de știință spanioli. Cercetarea a fost efectuată pe parcursul a 12 ani și a arătat că cei care consumă cantități limitate de vin pe parcursul unei săptămâni, evitând excesele, pot avea o rată de mortalitate mai redusă cu 25%.

Consumul moderat presupune o băutură pe zi pentru femei și două pentru bărbați. O băutură înseamnă 355 de mililitri de bere, 148 de mililitri de vin și 44 de mililitri de whisky, vodcă, tequila, rom, gin, lichior ori cognac (pe scurt, băuturi alcoolice distilate).

Îți prezentăm, în rândurile următoare, câteva dintre beneficiile consumului moderat de alcool.

Alcoolul reduce riscul dezvoltării unor boli cardiovasculare

Cercetătorii de la Universitatea Harvard au constatat că alcoolul consumat în cantități moderate duce la o creștere a nivelului de lipoproteine cu densitate mare (HDL) sau colesterolul bun, ceea ce înseamnă o protecție mai mare împotriva bolilor de inimă. Vinul, berea și lichiorul au cele mai bune efecte asupra concentrațiilor de HDL. Aceste băuturi sunt bogate în polifenoli și alți antioxidanți cu proprietăți antiinflamatorii.

De asemenea, s-a constatat o legătură între consumul moderat de alcool și factorii care influențează coagularea sângelui. Potrivit studiilor, consumul a 15 grame de alcool în fiecare zi poate duce la creșterea sensibilității la insulină. Astfel, riscul de a se forma mici cheaguri de sânge, care pot bloca arterele din inimă, gât și creier, este mai mic.

Alcoolul protejează creierul împotriva demenței

Un studiu la care au participat peste 365.000 de persoane a arătat că, în cazul celor care consumă alcool în mod moderat, posibilitatea de a suferi de tulburări cognitive sau de a dezvolta boala Alzheimer sau alte afecțiuni asociate demenței este cu până la 23% mai mică. Alcoolul întărește celulele creierului și le pregătește să facă față factorilor cauzatori de stres din viață, care pot provoca demență. Această afecțiune neurodegenerativă afectează memoria, raționamentul, coordonarea, cogniția și abilitățile sociale.

Alcoolul previne răceala

Un studiu recent, realizat de Carnegie Mellon University, a arătat că băuturile alcoolice, consumate în cantități moderate, duc la o scădere a cazurilor de răceală în rândul nefumătorilor. Cercetătorii spanioli au observat că cei care beau între 8 și 14 pahare de vin pe săptămână (în special vin roșu) pot remarca o reducere a riscului de a suferi de răceală cu până la 60%. Cercetătorii presupun că acest lucru are legătură cu proprietățile antioxidante ale vinului. Studiul se referă la persoanele nefumătoare, pentru că este bine cunoscut faptul că fumatul crește riscul de a suferi de răceală.

De-a lungul celor peste 10.000 de ani de când oamenii consumă alcool, au existat numeroase teorii cu privire la avantajele și dezavantajele băuturilor. Un lucru este cert însă: consumate în exces, băuturile alcoolice dăunează grav sănătății.

Sursă: Mooi Design/ Shutterstock