Legea nr. 203/2012 pentru modificarea şi completarea OUG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 760, din 12 noiembrie 2012, după ce a fost adoptată de deputaţi la final de octombrie si de senatori în septembrie.

Potrivit noilor reglementări, ce se vor aplica din data de 19 ianuarie 2013, mopedele sunt considerate autovehicule, ceea ce înseamnă că pentru a le conduce este nevoie de permis de conducere.

Pentru conducerea moppedelor este necesar un permis de categoria AM, care poate fi obţinut doar de tinerii care au cel puţin 16 ani împliniţi. Permisul AM este valabil 10 ani, iar obţinerea lui depinde de susţinerea unei probe teoretice de verificare a cunoştinţelor, dar şi a unei probe practice de verificare a aptitudinilor şi comportamentului.

Noul Cod Rutier mai prevede că permisul de conducere poate fi reînoit doar după un control medical prealabil corespunzător categoriei deţinute.

Legea conţine câteva reglementări şi în ceea ce priveşte circulaţia pe biciclete. Astfel, dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinată circulaţiei bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectivă.